Beethoven met zijn bekendste symfonie

Zaterdagmatinee 5-5-2018 herhaling

Authentieke Beethoven door Les Siècles
Toen Ludwig van Beethoven zijn Vijfde symfonie schreef, wist hij nog niet dat hij een morsecode noteerde. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn noodlotsmotief (kort-kort-kort-lang) de herkenningstune van de Engelse BBC: het was de morsecode voor de V van ‘Victory!’. De complete Vijfde symfonie is tijdens dit concert het immer imponerende sluitstuk van een verkenning van de relatie tussen Beethoven en Étienne Méhul. Onderwijl krijgt Karl Xaver Kleinheinz de officiële erkenning als de componist van de Mis in As.

De herontdekking van Kleinheiz
De mis werd lange tijd aan Méhul toegeschreven. Méhul vormde een ‘ontbrekende schakel’ in de geschiedenis van de klassieke muziek: hij was de eerste Franse romanticus die enigszins in de pas liep met de ontwikkelingen die Beethoven inzette. Afgelopen jaar bleek het werk echter van Beethovens land- en tijdgenoot Kleinheinz te zijn, een componist die hooguit nog bekend is om zijn bewerking van Beethovens Serenade opus 8voor strijktrio tot de Notturno voor altviool en piano. Voor Les Siècles, het Vlaams Radio Koor en dirigent François-Xavier Roth maakt dit overigens niet uit: de noten spreken voor zich en doen op topniveau uitgevoerd niet onder voor een goede, meeslepende Beethoven.

Beethoven met zijn bekendste symfonie

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 07 oktober 2017

Componisten:
Méhul, Étienne-Nicolas / Kleinheinz, Franz Xaver / Beethoven, Ludwig van / Gossec, François-Joseph

Uitvoerenden:
Les Siècles / Roth, François-Xavier / Santon-Jeffery, Chantal / Meng, Caroline / Sargsyan, Artavazd / Lavoie, Tomislav / Vlaams Radio koor

Tijdperken:
Klassiek

Serie:
NTR ZaterdagMatinee

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 75 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio