Concert

The Pit and the Pendulum

foto: Karoly Effenberger / Zaterdagmatinee
  1. Concertenchevron right
  2. The Pit and the Pendulum

Een wereldpremière van Zuidam en fascinerende songs van Crumb, uitgevoerd door Claron McFadden, Slagwerk Den Haag en Tim Sabel.

The pit and the pendulum

Opnamedatum

donderdag 11 mei 2023

Omroep

NTR

Componisten

Rob Zuidam, George Crumb

Uitvoerenden

Claron McFadden (sopraan), Tim Sabel (piano)

Ensembles

Slagwerk Den Haag

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Zolang er een hartslag is, is er hoop, zegt Rob Zuidam. Slagwerk Den Haag en de expressieve sopraan Claron Mc Fadden brengen de wereldpremière van Zuidams nieuwste compositie, The Pit and the Pendulum, naar het gelijknamige horrorverhaal van Edgar Allan Poe. Met Zuidams eclectische idioom en feilloze antenne voor muzikaal drama belooft dat een indringende meditatie op onze sterfelijkheid te worden. Daarnaast staat op het programma een selectie liederen van de Amerikaanse meester George Crumb.

Het American Songbook is een project dat Crumb begon als zeventiger en waarin hij een diepgaande invloed op zijn oeuvre onderzoekt. Beroemde traditionals uit het American Songbook, zoals Swing low, sweet chariot en Go down, Moses, voorziet hij van verrassende en soms onaards aandoende instrumentaties. De melodieën blijven herkenbaar, maar het vervreemdende effect zet ze in een fascinerend nieuw licht.

Bron: muziekgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie