Concert

Ton de Leeuw: avant-gardist, maar ook een voortreffelijk arrangeur

foto: Marek Szturc
  1. Concertenchevron right
  2. Ton de Leeuw: avant-gardist, maar ook een voortreffelijk arrangeur

In de speurtocht naar muzikale parels in het bladmuziekarchief Hilversumse Muziekschatten stuitten de makers van de NPO Radio 4-podcastserie Het Verhaal (NTR) op 3 volksliedarrangementen voor octet van componist Ton de Leeuw.

Ton de Leeuw (1926-1996) studeert bij Henk Badings en Louis Toebosch en vervolgens in Parijs bij Olivier Messiaen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij binnen het eigentijdse componeren een geheel eigen stijl. In zijn werk hoor je duidelijk de invloed van zijn studie etnomusicologie bij Jos Kunst. Hij schrijft voor uiteenlopende grote en kleine bezettingen en ook elektronische muziek had zijn aandacht. En ook als docent is hij succesvol en leidt aan het Utrechts conservatorium een schare belangrijke componisten op waaronder: Daan Manneke, Tristan Keuris en Guus Janssen. Van 1954 tot begin jaren zestig werkt hij als muziekregisseur en componist bij de Radio (NRU). Zijn vakmanschap en veelzijdigheid komen hem in Hilversum goed van pas, waar hij als muziekregisseur, arrangeur en componist van hoorspelmuziek uiterst productief is. In 1956 werd zijn radio-oratorium Job bekroond met de Prix Italia.

In de bijbehorende podcast hoor je een verslag van de zoektocht en laten experts hun licht schijnen op de figuur en zijn werk en plaatsen de 3 volksliedarrangementen in zijn oeuvre.

Muziekschatten: 3 volksliedarrangementen voor octet door Ton de Leeuw

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

maandag 12 april 2021

Omroep

NTR

Uitvoerenden

Ton de Leeuw (Arrangeur), Carla Meijers (fluit), Diede Brandjes (klarinet), Alexander van den Tol (viool), Mihailescu, Dana (viool), Eekhof, Michiel (altviool), Anneke Janssen (cello), Sjeng Schupp (contrabas), Pauline Post (piano)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Beluister de bijbehorende podcast #7 uit de serie Hilversumse Muziekschatten

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie