Naar homepage
Concert

Magdalena Kožená zingt Mahlers Kindertotenlieder

  1. Concertenchevron right
  2. Magdalena Kožená zingt Mahlers Kindertotenlieder

Steeds meer dirigenten van naam zetten de nog niet tot het ijzeren repertoire doorgedrongen Franz Schmidt op het programma. De combinatie van zijn Vierde symfonie uit 1933 met Mahlers Kindertotenlieder (gezongen door Magdalena Kožená) is een gelukkige, bewijst voormalig chef-dirigent Markus Stenz.

Echo uit Oostenrijk
Diep doorvoelde, zangerige en soms dansante melodische lijnen, een laatromantische harmonische taal, een heerlijk rijke orkestratie vol solistische partijen, een lang uitgesponnen begrafenismars: de relatie tussen het werk van Gustav Mahler en de Vierde symfonie van Franz Schmidt is snel gelegd. Schmidt is, net als de veertien jaar oudere Mahler, uit de relatieve periferie van het Oostenrijkse-Hongaarse rijk afkomstig, en zoekt een soortgelijke 'Oostenrijkse’ sound, doordesemd van een gevoel dat een tijdperk ten einde is gekomen.

Magdalena Kožená zingt de Kindertotenlieder
De fameuze Magdalena Kožená zingt de Kindertotenlieder. Mahler memoreert er, teruggrijpend op teksten van Friedrich Rückert, het verlies van zijn broertjes en zusjes. Nadat zijn eigen dochtertje Maria-Anna in 1907 overleed, zette hij de liederen nooit meer op het programma. Schmidts Symfonie op haar beurt is een lyrisch instrumentaal Requiem voor zijn dochter Emma.

Bron: www.radiofilharmonischorkest.nl

Ster advertentie
Ster advertentie