Concert

De raadselachtige Vivier

  1. Concertenchevron right
  2. De raadselachtige Vivier

Asko|Schönberg
Slagwerk Den Haag

Bas Wiegers, dirigent

Barbara Kozelj, mezzosopraan
Katrien Baerts, sopraan

Vivier - Palau Dewata (arrangement)
Vivier - Zipangu
Vivier - Wo bist Du, Licht?
Namavar - Tiaré Tahiti - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten
Vivier - Lonely child

De raadselachtige Vivier

De intrigerende Claude Vivier – Canadees die zijn bronnen zocht in het zuidoosten van Azië en het Midden-Oosten – staat centraal in dit concert; de Nederlands-Iraanse Reza Namavar schrijft een nieuw werk.

De raadselachtige Claude Vivier

Ruim tien jaar geleden bracht dirigent Reinbert de Leeuw het werk van de raadselachtige Canadese componist Claude Vivier, de man die zijn eigen dood voorspelde in zijn laatste compositie, groots onder de aandacht. Nog steeds is zijn muziek, waarin invloeden van zijn leermeester Karlheinz Stockhausen, de Franse spectralisten en de volksmuziek van Java, Bali en Iran samenkomen, geen gemeengoed. De NTR ZaterdagMatinee geeft uitgebreid aandacht aan een aantal van zijn meesterwerken waarin de obsessie met de dood misschien wel het belangrijkste thema is.

Nieuw werk van Reza Namavar

Speciaal voor dit concert kreeg de Nederlandse componist met Iraanse wortels Reza Namavar het verzoek een nieuw werk te schrijven. De componist die in 2014 al eens Versnelheijdsbinderh schreef voor de ZaterdagMatinee werd in 2017 geëerd met de eerste tweejaarlijkse Willem Breukerprijs, een prijs voor een componist wiens werk wordt gekenmerkt door “vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest”. Dus u bent – in vrolijke zin – gewaarschuwd.

Op 14 februari jl. overleed Reinbert de Leeuw. Hij zou dit concert oorspronkelijk dirigeren maar was eerder om gezondheidsredenen al vervangen door Bas Wiegers. De NTR ZaterdagMatinee draagt dit concert aan hem op.

Bas Wiegers dirigeert werk Claude Vivier en Reza Namavar

Opnamedatum

zaterdag 29 februari 2020

Omroep

NTR

Componisten

Claude Vivier, Reza Namazar

Uitvoerenden

Barbara Kozelj (mezzosopraan), Arnold Marinissen (Arrangeur), Katrien Baerts (sopraan), Wiegers. Bas (Dirigent), Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie