Concert

Andreas Ottensamer en Lorenzo Viotti

foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Andreas Ottensamer en Lorenzo Viotti

Chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest Lorenzo Viotti en wonderklarinettist Andreas Ottensamer zijn goede vrienden. In dit 'Stravinsky-meets-jazz’-programma spat het speelplezier van het podium af. Zeker in het Concerto for Clarinet van Artie Shaw waarin Viotti laat zien dat hij naast dirigent ook een swingende drummer is.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

maandag 16 mei 2022

Omroep

NTR

Componisten

George Gershwin, Leonard Bernstein, John Adams, Igor Stravinsky, Artie Shaw

Uitvoerenden

Lorenzo Viotti (Dirigent), Andreas Ottensamer (klarinet), Angela Morley (Arrangeur)

Ensembles

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Stravinsky meets Jazz

Wie Igor Stravinsky kent van de revolutionaire balletten als Le sacre du printemps of van zijn neo-klassieke werk zal misschien niet direct aan jazz denken bij de Russische componist. Maar in de stoere, hoekig ritmische Symfonie in drie delen zijn onmiskenbaar jazzharmonieën te herkennen en in het swingende Scherzo à la russe zijn de jazzinvloeden niet te missen.

Gershwin en Shaw

Waar jazz aan het begin van de twintigste eeuw nog met argwaan werd bekeken, plaveide George Gershwin de weg voor veel componisten van ‘serieuze muziek’ om jazz een plek te geven in hun werk. Dat ‘Koning van de Klarinet’, schrijver én filmster Artie Shaw schatplichtig was aan Gershwin, wiens stukken hij graag speelde, is duidelijk te horen in zijn Concerto for Clarinet. Virtuositeit en speelplezier gaan hand in hand als Viotti zijn baton afwisselt met drumstokken en Ottensamer de longen uit zijn lijf swingt.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie