Nicolai Gedda zingt Georges Bizets Parelvissers

NTR Opera Live, zaterdag 7 november 2020

Op 8 februari 2017 overleed de Zweedse tenor Nicolai Gedda op 91 jarige leeftijd. Nicolai Gedda wordt beschouwd als een van de grootste zangers van de 20ste eeuw. Gedda was een lyrische tenor met een zeer breed repertoire, dat Zweedse, Russische, Duitse, Italiaanse, Franse en Engelse rollen omvatte.

In 1988 zong Gedda een prachtrol in De Parelvissers van Georges Bizet.

Georges Bizets opera De Parelvissers zullen veel mensen vooral kennen van het duet ‘Au fond du temple Saint’. Een opera die totaal anders is dan Bizets meesterwerk Carmen. De muziek is jeugdig en fris en wordt gekenmerkt door een lichtvoetige toon.

Georges Bizet is 25, als in 1863 zijn opera Les pêcheurs de perles in première gaat. Het stuk heeft alles in zich om het theaterpubliek te veroveren: een exotische wereld, lyrische melodieën, een verfijnde orkestratie... Alleen de pers is weinig enthousiast. Het verhaal van de Parelvissers speelt aan de kust van Ceylon, het huidige Sri Lanka. De vriendschap tussen twee mannen wordt bedreigd door de liefde voor dezelfde vrouw, de mooie Leïla. Zij is op haar beurt emotioneel verscheurd tussen haar plichten als priesteres en haar liefdesgevoelens.

 

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Nicolai Gedda zingt Georges Bizets Parelvissers

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 16 oktober 1988

Componist:

Uitvoerenden :
Faye Robinson (Leila; sopraan), Groot Omroepkoor, Henk Smit (Nourabad; bas), Nicolai Gedda (tenor), Richard Stilwell (Zurga; bariton)

Tijdperk:

Locatie:
Vredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten