De Slavenroutes: Jordi Savall met Hespèrion XXI

Jordi Savall en Hespèrion XXI

Vanuit vogelperspectief verkent Jordi Savall al jarenlang de Europese muziekhistorie. Hij zoekt de culturele verbondenheid van de landen in Europa, ondanks de politieke tegenstellingen. Hij verkent de randen van het continent en overschrijdt die, nieuwsgierig en vol engagement. Hij graaft in oorlogen die, met al hun tragiek, nog doorwerken tot op de dag van vandaag. Met zijn ensembles Hespèrion XXI en Capella Reial de Catalunya en musici uit Afrika en Zuid-Amerika heeft Savall dit keer muziek bijeen gebracht rondom het thema van de slavenroutes – een donkere bladzijde uit de westerse cultuur.

Slachtoffers van de mensenhandel

Savall en de zijnen brengen muziek van afstammelingen van slaven waarin de herinnering aan het verleden voortleeft, en er klinken gezangen uit West-Afrika, Brazilië, Mexico en van de Caribische eilanden. Maar er is ook muziek uit Europa die werd geïnspireerd door liederen en dansen van slaven: werken van componisten als Mateo Flecha, Gaspar Fernandes, Juan García de Céspedes en Diego Durón. Savall brengt een klinkend eerbetoon aan de ontelbare slachtoffers van de mensenhandel van weleer, aan het lijden van miljoenen, voor wie muziek een bron was van hoop en troost.

Programmaboek NTR ZaterdagMatinee

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
De Slavenroutes: Jordi Savall met Hespèrion XXI

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 07 januari 2017

Componist:

Uitvoerenden :
Hespèrion XXI, Kassé Mady Diabaté (stem), La Capella Reial de Catalunya, Maria Juliana Linhares (sopraan), Raymi Sambo (spreekstem), Tembembe Ensamble Continuo

Tijdperk:

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten