60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Felix Mendelssohns Elias

AVROTROS Vrijdagconcert, 1 januari 2021

Mendelssohns grote triomf
Zou Mendelssohn het eclatante succes van zijn oratorium Paulus kunnen overtreffen? Jazeker, dat deed hij in 1847 met Elias. Componist en pers waren laaiend enthousiast. ‘Nog nooit is een stuk van mij bij de eerste uitvoering zo voortreffelijk gegaan, en door zowel de medewerkers als de toehoorders zo enthousiast ontvangen als dit oratorium.’ The Times schreef: "Nooit eerder beleefde een kunstenaar zo’n grote triomf - en nooit eerder werd een kunstwerk zo snel en zo volkomen begrepen."

Elias
Elia is een van de belangrijkste profeten van wie in de Bijbel melding wordt gemaakt. De verhalen grijpen terug naar de 9de eeuw voor Christus, toen het volk van Israël ook goden als Baäl en Ašerah was gaan aanbidden. Elia zag het als zijn roeping om het volk te bekeren tot de aanbidding van Jahweh. Beslissend was de ontmoeting met priesters van de Kanaänitische god Baäl op de berg Karmel, waarbij God op Elia's gebed vuur uit de hemel zou hebben laten neerkomen. Op bevel van Elia werden de Baäl-priesters vervolgens door toekijkende Israëlieten gedood. Na een redelijk turbulent leven op aarde werd Elia ten hemel opgenomen in een wervelwind met vurige paarden en wagen.    

Bron: grootomroepkoor.nl
foto: Hans van der Woerd

Felix Mendelssohns Elias

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 23 december 2016

Componist:
Felix Mendelssohn-Bartholdy

Uitvoerenden :
André Morsch (Elias; bariton), Groot Omroepkoor, Maria Valdmaa (sopraan), Paula Murrihy (mezzosopraan), Sebastian Kohlhepp (tenor), Valentina Farcas (sopraan)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
Marcus Creed

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
TivoliVredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten