Concert

Dudok Quartet Amsterdam

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Dudok Quartet Amsterdam

Een nieuw strijkkwartet van de nestor van de Nederlandse muziek Theo Loevendie en het Vierde strijkkwartet van Joey Roukens, op dit moment de hotste componist van Nederlandse bodem. Het internationaal geroemde Dudok Quartet laat in Musis horen dat de Nederlandse componisten meetellen als het om het hedendaagse strijkkwartet gaat.

Dudok Quartet Amsterdam - Nieuwe Nederlandse strijkkwartetten

Opnamedatum

woensdag 15 maart 2023

Omroep

NTR

Componisten

Jan Pieterszoon Sweelinck, Gyorgy Ligeti, Theo Loevendie, Guillaume de Machaut, Carlo Gesualdo, Josquin Desprez, Perotinus, Joey Roukens

Uitvoerenden

David Faber (Arrangeur)

Ensembles

Dudok Quartet

Tijdperken

Renaissance, Nieuwste muziek, Middeleeuwen, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Musis, Muzenzaal, Arnhem

Over het programma

Het strijkkwartet is van alle tijden. Sinds Haydn de muziek voor vier strijkers naar de volwassenheid hielp, beleeft het genre gouden tijden. Ook nu nog. Met het stemmige vierde strijkkwartet What Remains uit 2020 van Joey Roukens en het in 2022 geschreven Tweede strijkkwartet van Theo Loevendie voegt het Dudok Quartet twee juwelen aan het repertoire toe. Spannende en meeslepende muziek die met groot gemak overeind blijft naast een belangrijk twintigste-eeuws werk als het Tweede strijkkwartet van György Ligeti. Met een prachtig arrangement van een van de psalmzettingen van Sweelinck bezingt het kwartet ook de diepe wortels van de hedendaagse muziek.

Dudok Quartet

"Stijlvol, open-minded en avontuurlijk", noemde The Guardian het Dudok Quartet al eens. Het Nederlandse viertal blinkt al jaren uit met intelligente programma’s. Bovendien vervult het kwartet een ware ambassadeursrol als het gaat om het kwartetrepertoire. Opdrachten voor nieuw werk, podcasts om repertoire te verhelderen en toelichtingen op het podium, niets is de strijkers te gek. Het resultaat is internationale waardering en enerverende concertprogramma’s die je bijblijven. Ook als er zoals in dit concert veel hedendaagse muziek op het programma staat.

Bron: musisenstadstheater.nl

Ster advertentie
Ster advertentie