60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Verdi's 'I due fóscari'

NTR Opera Live, 31 oktober 2020

Giuseppe Verdi's I due Foscari, is gebaseerd op een tragedie in verzen van de romantische schrijver Lord Byron, boekte hij in 1844 echter een redelijk succes. Toch raakte het werk goeddeels in vergetelheid.

I due fóscari vertelt het tragische verhaal van de Venetiaanse doge Francesco Foscari, die zijn eigen zoon uit de stad moet verbannen. Het gaf Verdi bij uitstek de gelegenheid om de karakters met pakkende aria’s neer te zetten.

Verdi schetst ook overtuigend de lugubere kanten van de Venetiaanse staatsmacht. Ondanks de nadruk op de aria’s, is het werk een coherente eenheid, die wordt veroorzaakt door het gebruik van steeds terugkerende orkestrale motieven. Een gloedvolle, donkere stijl zorgt voor sterke theatrale contrasten. Met I due Foscari onderzoekt de jonge Verdi de intieme en introverte muzikale werelden waarvoor hij later zo beroemd zou worden.

In 1968 presenteert de Matinee op de Vrije Zaterdag een concertante uitvoering van I due fóscari in het Concertgebouw in Amsterdam.

Verdi specialist Fulvio Vernizzi leidt het Omroep orkest, het Groot Omroepkoor en solisten. De Nederlandse bariton Jan Derksen (foto) tekent voor de titelrol.

Verdis I due fóscari

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 07 december 1968

Componist:
Giuseppe Verdi

Tekstschrijvers :
Piave, Francesco Maria

Uitvoerenden :
Adriana Hali (Pisana; sopraan), Angeles Gulin (Lucrezia; sopraan), Cor Niessen (Barbarigo; bariton), Groot Omroepkoor, Jan Derksen (Francesco Fóscari; bariton), Luigi Lega (Jácopo Fóscari; tenor), Ugo Trama (dienaar van de Doge; bas)

Orkest:
Omroeporkest

Dirigent :
Fulvio Vernizzi

Tijdperk:
Romantiek

Omroep:
VARA

Locatie:
Concertgebouw, grote zaal, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten