Concert

Specchio

foto: Emanuel Maes
  1. Concertenchevron right
  2. Specchio

Het Collectief & Collegium Vocale Gent voeren Specchio uit van Johannes Schöllhorn uit, een compositieopdracht van Muziekgebouw aan 't IJ met steun van Ammodo.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

donderdag 13 oktober 2022

Omroep

NTR

Componisten

Orlandus Lassus, Gérard Grisey, Johannes Schöllhorn

Uitvoerenden

James Wood (Dirigent)

Ensembles

Het Collectief, Collegium Vocale Gent, Collegium Vocale Gent;Het Collectief

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Wat mogen wij hopen? Wat kunnen wij geloven? Oud en nieuw spiegelen elkaar op veelkleurige wijze in dit meditatieve project van Het Collectief en Collegium Vocale Gent. De gloednieuwe muziek van Johannes Schöllhorns Specchio (Spiegel) staat naast troostende renaissancemotetten van Orlando di Lasso. Schöllhorn stelt zich graag op als prisma waar de traditie doorheen straalt. Behalve door Lasso's rijke harmonieën liet Schöllhorn zich ook inspireren door een gedicht van Pier Paolo Pasolini, de visionaire schandaalregisseur die in 1975 werd vermoord.

Lasso toonzette voor zijn Prophetiae Sibyllarum een verzameling voorchristelijke voorspellingen die raadselachtig vooruitwijzen naar Christus de Verlosser. Pasolini’s Litania opent via de christelijke symboliek van Moeder Maria een venster op de buitenwereld. Beide teksten hebben een ritueel karakter en cirkelen rond de kern van het christelijk denken en voelen. Die bedachtzame en bezwerende sfeer zit ook in de muziek. Het Collectief en Collegium Vocale Gent, vaste gasten van het Muziekgebouw, werkten al eerder succesvol samen, toen voor het eerst onder leiding van Reinbert de Leeuw.


Bron: Muziekgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie