Concert

Reinhard Latzko neemt je mee naar Latijns-Amerika

foto: Christian Jungwirth
  1. Concertenchevron right
  2. Reinhard Latzko neemt je mee naar Latijns-Amerika

Avondconcert 23 oktober 2022

Violist, dirigent en componist Silvestre Revueltas was in de eerste helft van de vorige eeuw een van de belangrijkste kunstenaars van Mexico. Met het orkestwerk Sensemaya (de Mexicaanse variant van de Bolero van Ravel) verwierf hij wereldfaam. Het Polish Cello Quartet laat horen hoe Sensemaya klinkt in een versie voor vier cello’s en slagwerk.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 23 oktober 2022

Omroep

NTR

Componisten

Alberto Ginastera, Silvestre Revueltas, Manuel Ponce, Baden Powell, Gentíl Montaña, Yamandú Costa

Uitvoerenden

Reinhard Latzko (cello), Frank van de Laar (piano), Amparo Lacruz (cello), Juan Zurututza (piano), Job ter Haar (Arrangeur), Orlando Velázguez (slagwerk)

Ensembles

Polish Cello Quartet

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Muziekgebouw aan het Ij, Amsterdam

De culturele rol van Alberto Ginastera in Argentinië was vergelijkbaar met die van Revueltas in Mexico. Zijn effectvolle Pampeana geïnspireerd op de pampa, het gebied waar de stoere Argentijnse gauchos leefden, schreef hij in 1950 voor zijn toekomstige vrouw, de celliste Aurore Natola.

De Spaanse celliste Amparo Lacruz speelt de sonate van de Mexicaanse gitarist en componist Manuel Ponce. Job ter Haar, cellist, muziekwetenschapper en kenner van Latijns-Amerikaanse muziek maakte de bewerkingen van de composities van Revueltas, Baden Powell, Montana en Costa.

Bron: Cello Biënnale

Ster advertentie
Ster advertentie