Concert

De Avonturen van Alice in Wonderland

foto: NTR
  1. Concertenchevron right
  2. De Avonturen van Alice in Wonderland

De Avonturen van Alice in Wonderland uit de podcastserie Hilversumse Muziekschatten

Else van Epen de Groot (1919-1994) was de dochter van de destijds bekende dirigent en arrangeur Hugo de Groot. Bij de radio leerde hij haar de kneepjes van het componeren. Zij bekwaamde zich verder bij componist Hugo Godron, ook al zo'n naam die bij de radio hoorde.

Ondanks haar grote talent -zij componeerde meer dan een zestigtal hoorspeltitels- nam zij na haar huwelijk genoegen met een plek in de schaduw. Zoals blijkt uit een interview uit een quote uit het tijdschrift Margriet in 1958: "ik ben huisvrouw en componist".

Onder het pseudoniem van F. Luisteraar publiceerde de gevreesde criticus Wouter Paap lovend over haar.

Naast muziek voor hoorspelen schreef zij ook muziek voor film en commercials, zelfs internationale filmbedrijven wisten haar te vinden, onder meer voor stock-music; filmmuziek en commercials die gerelateerd waren aan specifieke scènes.

Het hoorspel De Avonturen van Alice in Wonderland (1946) zou je de eerste Nederlandse musical mogen noemen. Hoewel niet bedoeld voor het theater maar voor op de radio. Zij combineert hier oudhollandse liedjes in een Broadway-stijl, zoals van het duo Rodgers & Hammerstein.

We volgen Alice in haar reis naar een sprookjesland, waar alles anders gaat dan normaal. De auteur Lewis Carroll maakte er een virtuoos en absurdistisch taalspel van. En dat hoor je terug in de virtuoze muzikale verwerking van die liedjes waarin Else de tekstspelletjes met veel vaart illustreert.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

dinsdag 24 november 2020

Omroep

NTR

Componisten

Els de Groot

Uitvoerenden

Elise van Es (Alice - sopraan + voordracht), Dieuwertje Blok (voordracht), Peter Duyster (bas), Aart Mateboer (tenor), Esther Kouwenhoven (sopraan), Marga Melerna (alt), Selma Harkink (sopraan), Lewis Carroll (Tekstschrijver), Con Schröders (Vertaler), Sander Teepen (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep - Studio 5, Hilversum

Hilversumse Muziekschatten

In het kader van het 75-jarig bestaan van de omroepensembles hebben de NTR, NPO Radio 4 en Stichting Omroep Muziek (SOM) de handen ineen geslagen voor de 18-delige podcastserie Hilversumse Muziekschatten. In Hilversumse Muziekschatten hoor je de verhalen achter 18 vergeten muzikale parels uit het omroeparchief. Een selectie composities die ooit op de radio heeft geklonken, maar waarvan de opnames verloren zijn gegaan. De partituren zijn gelukkig zorgvuldig bewaard gebleven in de collectie Muziekschatten, en vormen het vertrekpunt van elke aflevering.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie