DNO: Francis Poulencs Dialogues des Carmélites

Tijdens de Franse revolutie doet een jonge vrouw, Blanche, haar intrede in een  karmelietessenklooster. Een plek waar ze zich veilig voelt, tot het klooster door de revolutionairen vernietigd wordt.

Als Blanche het klooster in gaat, wacht haar allerminst een leven van rust en geborgenheid en zorgeloosheid. De Karmelitessen maken samen de dood mee van hun Priores en het aantreden van een nieuwe Priores. Ze voelen met elkaar de angst van de Franse Revolutie. Ze zweren met elkaar te willen sterven voor hun geloof en worden samen gevangen genomen als de revolutionairen hun klooster binnendringen. Ze sterven samen op het schavot.

Achtergrond van Dialogues des Carmélites
Het verhaal van de opera over de Karmelitessen die werden onthoofd tijdens de terreur van de Franse revolutie werd opgetekend door Mère Marie, een van de nonnen. In 1931 maakte de Duitse Gertrude von Le Fort er een roman van, Die letzte am Schafott. Hoofdpersoon in die roman werd de fictieve jonge edelvrouw Blanche de la Force, die haar achternaam ontleent aan Gertrude van Le Fort zelf.

Later werd een poging gedaan door Georges Bernanos om een toneelstuk en een filmscript te maken van het verhaal. Die film kwam er uiteindelijk ook, met Jeanne Moreau in de rol van Mère Marie.

Georges Bernanos voegde nog wat meer fictieve figuren toe. De eerste Priores is even oud als hijzelf was toen hij het toneelstuk schreef, 59 jaar: ‘een goede leeftijd om te sterven’ wordt er ergens in de opera door een van de nonnen gezegd.  Bernanos was zelf stervende. Zo kwam er dus een tweede autobiografisch element in het verhaal.

Francis Poulenc begon met componeren in 1953. Terwijl hij de sterfscène van de oude Priores schreef, lag zijn eigen geliefde op sterven.

Media
Programmaboekje DNO -   Francis Poulenc - Dialogues des Carmélites
De Nationale Opera: Francis Poulencs - Dialogues des Carmélites

Bekijk de trailer

DNO: Francis Poulencs Dialogues des Carmélites

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 26 november 2015

Componisten:
Poulenc, Francis

Uitvoerenden:
Koor van De Nationale Opera / Residentie Orkest / Denève, Stéphane

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Muziektheater

Luister ook

Mijn favorieten