Concert

Lucas en Arthur Jussen spelen Beethoven

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Lucas en Arthur Jussen spelen Beethoven

Precies 250 jaar na de geboorte van Beethoven, in december 2020, stond een concertreeks met Beethovens vijf pianoconcerten door Arthur en Lucas Jussen en het Nederlands Kamerorkest gepland. Die gingen niet door, maar voor dit soort meesterwerken is geen verjaardag nodig: de pianobroers spelen de concerten alsnog.

Beethovens Pianoconcert nr.3

Het orkest opent met Beethovens virtuoze pianokraker Die Wut über den verlorenen Groschen, door Erwin Schulhoff getransformeerd tot een vrolijke, Rossini-achtige concertouverture. Lucas Jussen soleert in Pianoconcert nr. 3 van Beethoven. De componist bewaarde de toonsoort c-klein voor zijn meest extraverte en emotionele composities: stormachtig, heroïsch en dramatisch. Het Pianoconcert nr. 3 is daarop geen uitzondering. De lange, symfonische orkestintroductie en de krachtige piano-inzet vormen de opmaat voor een concert vol lyriek en virtuositeit.

Beethovens Pianoconcert nr.4

Pianoconcert nr. 4, gespeeld door Arthur Jussen, opent met een dromerige pianosolo die door het orkest wordt beantwoord. Het blinkt uit in frisse helderheid en serene rust, een groot contrast met het langzame deel. Liszt gaf het concerto de bijnaam Orpheus, omdat hij in dat deel de dramatische geschiedenis hoorde van de held Orpheus. Die doorstond de zwaarste beproevingen in de onderwereld, om zijn geliefde terug te halen uit de dood. Alleen keek hij vlak voordat hij haar naar boven had begeleid tegen de afspraak in achterom, en verloor haar onmiddellijk weer.

Lucas en Arthur Jussen spelen Beethovens Pianoconcert nr. 3 en 4

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

maandag 20 juni 2022

Omroep

NTR

Componisten

Ludwig van Beethoven, Charles Ives

Uitvoerenden

Erwin Schulhoff (Arrangeur), Lucas Jussen (piano), Arthur Jussen (piano), Gordan Nikolic (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Kamerorkest

Tijdperken

Klassiek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie