Concert

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Russen

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Russen

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt relatief vroege werken van Prokofjev, Rachmaninov en een prachtig klankverhaal (in de traditie van de Russische sprookjesballetten) van Sofia Goebaidoelina.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Russen

Opnamedatum

zaterdag 18 maart 2023

Omroep

NTR

Componisten

Sergej Prokofjev, Sergej Rachmaninov, Sofia Goebajdoelina

Uitvoerenden

Kristof Barati (viool), Lawrence Renes (Dirigent)

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Kristóf Baráti speelt Prokofjev

De Hongaarse sterviolist Kristóf Baráti speelt het Eerste vioolconcert van Sergej Prokofjev. Toen deze in 1918 de verschrikkingen van de oorlog en de communistische staatsgreep ontvluchtte, had hij nauwelijks geld op zak; in zijn bagage wel deze muziek. In Amerika had hij niet het succes waarop hij had gehoopt, en pas in 1923 vond de première plaats in Parijs. Zodra de Russische violist David Oistrach het uiteindelijk onder handen nam, ontdekte die de iriserende, haast bovenmenselijke schoonheid van de muziek, die hij beschreef als “een zonovergoten landschap, waardoor een frisse geur van de natuur waait.”

Rachmaninovs natuur

Voor Sergej Rachmaninov was de natuur, met haar circulaire proces van groei en verval, een belangrijke inspiratiebron. “Ik maak een grote wandeling door de natuur. Mijn ogen vangen de lichtval op van jong loof na een regenbui, mijn oren de ritselende ondertoon van het bos. Of ik zie de bleke tinten boven de horizon na zonsondergang en ze duiken in één keer tevoorschijn – alle stemmen tegelijk. Niet een paar tonen hier en een paar tonen daar. Alles. Het hele complex groeit.” Het lange Adagio uit zijn Tweede symfonie (1908) is zo lyrisch en expressief, dat je je afvraagt waarom Rachmaninov geen grotere operacomponist is geworden...

Ster advertentie
Ster advertentie