Concert

Orlando Festival 2021: Een internationaal componisten-kwartet

foto: Pixabay
  1. Concertenchevron right
  2. Orlando Festival 2021: Een internationaal componisten-kwartet

Een internationaal gezelschap van de beste kamermuziekmusici zijn te horen in dit concert tijdens het Orlando Festival 2021 met daarin vier verschillende componisten.

Joseph Haydn

Haydn was dan wel niet de eerste componist die voor strijkkwartet componeerde, hij zette deze combinatie wel definitief op de kaart. Mozart en Beethoven bewonderden hem erom en borduurden voort op zijn ontwikkeling van het genre, dat tot op de dag van vandaag op een levendige belangstelling mag rekenen. Steeds worden nieuwe generaties van luisteraars en musici geboeid door zijn bijzondere muziek in deze fascinerende samenspelvorm.

Toru Takemitsu

De Japanse componist Toru Takemitsu was autodidact. Zijn zeer subtiele en geraffineerd geïnstrumenteerde muziek kreeg internationale waardering in de jaren ’70 en kwam tot grote bloei mede dankzij uitvoerende musici als Seji Ozawa, Peter Serkin en Oliver Knussen. Vaak componeerde hij voor een gemengd ensemble van westerse muziekinstrumenten en traditionele Japanse instrumenten.

Alphons Diepenbrock

Alphons Diepenbrock wordt als een van de belangrijkste Nederlandse componisten beschouwd. Zijn naambord in het Amsterdamse Concertgebouw hangt er nog, maar zijn werk dreigt in de vergetelheid te raken. Vanavond een
kleine rehabilitatie, met de oorspronkelijke versie van de Hymne, die de componist later voor viool en orkest zou bewerken.

Gabriel Fauré

Gabriel Fauré schreef zijn liederencyclus La Bonne Chanson voor stem en piano, vier jaar later maakte hij een versie van voor piano en strijkkwintet die vanwege deze bijzondere bezetting zelden wordt uitgevoerd.

Bron: Orlando Festival

Orlando Festival: Rusquartet

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

donderdag 19 augustus 2021

Omroep

AVROTROS

Componisten

Gabriel Fauré, Alphons Diepenbrock, Joseph Haydn, Toru Takemitsu

Uitvoerenden

Ingrid Geerlings (altfluit), Jennifer Heins (marimba), Shunske Sato (viool), Shuann Chai (piano), Axel Everaert (tenor), Rebecca Fransen (contrabas), Charly Delbecq (piano)

Ensembles

Rusquartet

Tijdperken

Klassiek, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

Theater, Kerkrade

Ster advertentie
Ster advertentie