Concert

NTR ZaterdagMatinee: Tsoupaki, Debussy en zee

  1. Concertenchevron right
  2. NTR ZaterdagMatinee: Tsoupaki, Debussy en zee

De zee. De Grieks-Nederlandse Calliope Tsoupaki roept met blokfluit, panfluit (!) en orkest dezelfde krachten op als Debussy met La mer. En de Beethoven-liefhebbers Lars Vogt en Markus Stenz brengen diens 'Keizersconcert'.

ZaterdagMatinee 6-10-2018

Markus Stenz dirigeert La mer en Salto di Saffo

Dat in het ruisen van de zee muziek schuilt, weten we sinds Debussy’s La mer. Drie maritieme vergezichten, getoonschilderd met impressionistische toets. Ook Calliope Tsoupaki putte inspiratie uit de zee, meer specifiek uit de bootreis die haar voor een compositiestudie naar Nederland voerde. Ter hoogte van Lefkas, het rotsige eiland waar volgens de overlevering de dichteres Sappho haar fatale sprong zou hebben gemaakt, besefte Tsoupaki dat ze voor lange tijd afscheid nam van haar geboortegrond. 'Het was een heel dubbele emotie', aldus de componiste. 'Een gevoel van diep verlies, maar ook van een enorme kracht.' Die dubbele gemoedstoestand vormde het uitgangspunt voor een golvende dialoog tussen blokfluit, panfluit en ensemble.

Beethovens ‘Keizersconcert’ met Lars Vogt
De Duitse pianist Lars Vogt heeft een zwak voor Beethoven. Hij werkte mee aan de bekroonde biopic In Search of Beethoven en gooide recentelijk hoge ogen met zijn opname van diens Eerste en Vijfde pianoconcert.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 06 oktober 2018

Omroep

NTR

Componisten

Ludwig van Beethoven, Richard Wagner, Claude Debussy, Calliope Tsoupaki

Uitvoerenden

Lars Vogt (piano), Erik Bosgraaf (blokfluit), Matthijs Koene (panfluit), Markus Stenz (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Klassiek, Moderne muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie