Concert

Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging en Masato Suzuki

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging en Masato Suzuki

Bach-specialist Masato Suzuki staat op de bok bij de Nederlandse Bachvereniging voorde Matthäus-Passion van Bach.

Nergens ter wereld wordt de Matthäus-Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Bachs meesterwerk is hier ongekend populair met vele uitvoeringen in het hele land tijdens de passietijd. De Nederlandse Bachvereniging is al meer dan 100 jaar één van de belangrijkste pleitbezorgers van de Matthäus-Passion. Tijdens deze uitvoering werken ze samen met dirigent Masato Suzuki.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 26 maart 2023

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden

Benjamin Bruns (Evangelist - tenor), Joanne Lunn (sopraan), Kristen Witmer (sopraan), Terry Wey (alt), Clint van der Linde (alt), Makoto Sakurada (tenor), Zachary Wilder (tenor), Christian Immler (bas), Dominik Wörner (bas), Masato Suzuki (Dirigent)

Ensembles

Kampen Boys Choir; Nederlandse Bachvereniging

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Muziekgebouw, Eindhoven

De Matthäus-Passion in 5 stappen

  • De Matthäus-Passion is een muziekstuk over het lijdensverhaal van Jezus Christus verteld volgens het Evangelie van Matthäus.
  • Het is geschreven voor twee orkesten, twee koren en zangsolisten die elk een bepaalde rol uit het lijdensverhaal vervullen.
  • Johann Sebastian Bach componeerde het werk waarschijnlijk vóór 1727 en leidde de eerste uitvoering mogelijk op Goede Vrijdag dat jaar.
  • Na Bachs overlijden raakte de Matthäus in de vergetelheid, totdat Felix Mendelssohn het werk herontdekte.
  • Nergens anders op de wereld wordt de Matthaüs-Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Het muziekstuk staat ook op nummer 1 in de Klassieke Top 400.

Masato Suzuki

En zo zijn er vele belangrijke musici die Bachs magnum opus beschouwen als een onbetwist hoogtepunt. Al een aantal jaren leidt Masato Suzuki het Bach Collegium Japan. Als dirigent, klavecinist, organist én componist is hij nog veelzijdiger dan zijn vader Masaaki, tevens verbonden aan het wereldberoemde ensemble. Reden genoeg om Masato uit te nodigen als dirigent van onze jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion.

Masato Suzuki heeft een nauwe band met Nederland: hij is geboren in Den Haag, toen zijn vader hier studeerde bij onder meer Ton Koopman, en hij woont tegenwoordig in Voorburg.

Wist je dat

...de historische uitvoeringspraktijk is ontstaan in de jaren 60? Een groep musici, waaronder dirigent Frans Brüggen, vond dat oude muziek gespeeld op moderne instrumenten en met hedendaagse ideeën "van A tot Z gelogen" was.

Ster advertentie
Ster advertentie