Concert

Wervelend tennisspel

  1. Concertenchevron right
  2. Wervelend tennisspel

Emanuele Arciuli speelt twee aan elkaar gewaagde concertino’s

Companion piece
‘Concertare’ betekent zoveel als ‘wedijveren’, maar laat zich ook vertalen als ‘overeenstemmen’. In het soloconcertgenre hoort men beide aspecten van het woord terug. Felle krachtmetingen worden er afgewisseld met flitsende een-tweetjes en soepele instrumentale onderonsjes. Dit dynamische format vormt de basis van het gloednieuwe Unscrolled van de jonge Chinees Huang Ruo. Een partituur die, als men mag afgaan op vroeger werk, van veel stilistische markten thuis zal zijn.
Pianist Emanuele Arciuli speelt ook de wereldpremière van het Concertino dat Giacinto Scelsi al in 1934 schreef. Arciuli duikelde het verloren gewaande stuk op en maakte eigenhandig een speelbare editie. Unscrolled van Huang Ruo is bedoeld als een ‘companion piece’ van Scelsi’s neoklassieke jeugdwerk.

Volksdanselementen in Bartók
Twee jaar na Scelsi voltooide Béla Bartók zijn beroemde Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta. Ook deze partituur staat bol van de concertante elementen, zoals een in tweeën gedeeld orkest dat energieke volksdansritmes over en weer tikt in een wervelend muzikaal tennisspel. In Bartóks Danssuite liggen de folkloristische ingrediënten eveneens voor het oprapen.

Media
Programmaboekje NTR ZaterdagMatinee 12 december 2015

NTR ZaterdagMatinee: Residentie Orkest o.l.v. Emilio Pomàrico

Opnamedatum

zaterdag 12 december 2015

Omroep

NTR

Componisten

Béla Bartók, Giacinto Scelsi, Ruo Huang

Uitvoerenden

Emanuele Arciuli (piano), Emilio Pomárico (Dirigent)

Ensembles

Residentie Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie