NTR ZaterdagMatinee: Die Entführung aus dem Serail o.l.v René Jacobs

Mozarts exotische ‘Duitse’ opera
Op 16 juli 1782 dirigeerde Wolfgang Amadeus Mozart de première van Die Entführung aus dem Serail. Het was het eerste grote theaterwerk waarmee hij zich in Wenen presenteerde. Om bij keizer Josef II in de smaak te vallen, had hij er een Duitstalig 'Singspiel' van gemaakt, een genre dat de nieuwe nationale operastijl moest worden.
Mozarts ‘Duitse’ opera met een exotisch, oriëntaals verhaal werd een groot succes.

René Jacobs en de Akademie für Alte Musik Berlin
René Jacobs, de Akademie für Alte Musik Berlin, Cappella Amsterdam en een keur aan solisten laten zien hoe origineel Die Entführung nog altijd is. Met grote Turkse trom, bekkens, piccolo, triangel en schelleboom zorgt Mozart voor 'couleur locale' in de vorm van janitsarenmuziek, een westerse interpretatie van de Ottomaanse legermarsen.
Konstanze, een westerse schone, is in de harem van Bassa Selim in Turkije terechtgekomen. Zij zal daaruit bevrijd worden door haar geliefde Belmonte. Konstanze's grote virtuoze aria ‘Martern aller Arten’ is een van de hoogtepunten van de opera.

Media
Programmaboekje NTR ZaterdagMatinee 20 september 2014

NTR ZaterdagMatinee: Die Entführung aus dem Serail o.l.v René Jacobs

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 20 september 2014

Componisten:
Mozart, Wolfgang Amadeus

Uitvoerenden:
Johanssen, Robin / Eriksmoen, Mari / Schmitt, Maximilian / Prégardien, Julian / Ivashchenko, Dimitry / Obonya, Cornelius / Akademie für alte Musik Berlin / Cappella Amsterdam / Jacobs, René

Tijdperken:
Klassiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 9 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten