Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

NTR ZaterdagMatinee: opera Artaserse van Leonardo Vinci

ZaterdagMatinee uit het Archief, 9 augustus 2020

Dankzij de explosieve belangstelling voor opera’s uit de barok zijn sinds kort ook de spots gericht op de Napolitaan Leonardo Vinci (1696?-1730). De componist, geboren in Calabrië en opgeleid in Napels, was een grote operaster. Zijn werken kunnen zich meten aan die van Vivaldi en Händel. Aan zijn carrière kwam – naar verluidt – een vroegtijdig eind door een mysterieuze vergiftiging (na een amoureuze escapade met een adellijke dame).

Vinci’s Artaserse, de opera die Concerto Köln naar Amsterdam brengt, geldt als een van zijn beste werken. Dat is te danken aan het ijzersterke libretto van Metastasio en de plastische en hoogst expressieve muziek van Vinci. Vijf countertenors – onder wie Max Emanuel Cencic – en slechts één tenor brengen het beroemde verhaal over de moord op de Perzische koning Darius en de spannende intriges rond zijn zoon en opvolger Artaxerxes (Artaserse). Een zinderende mix van liefde en politiek, die uitloopt op een gelukkig einde.

NTR ZaterdagMatinee: opera Artaserse van Leonardo Vinci

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 10 mei 2014

Componist:
Leonardo Vinci

Tekstschrijver :
Metastasio

Uitvoerenden :
Daniel Behle (Artabano ; tenor), Franco Fagioli (Arbace ; countertenor), Max Emanuel Cencic (Mandane ; countertenor), Valer Sabadus (Semira ; countertenor), Vince Yi (Artaserse ; countertenor), Yuriy Mynenko (Megabise ; countertenor)

Orkest:
Concerto Köln

Dirigent :
Diego Fasolis

Tijdperk:
Barok

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten