Donizetti: Lucia di Lammermoor

NTR Opera Live, 5 juni 2021

Verboden liefde, krankzinnigheid en moord: dat zijn de hoofdingrediënten van de opera Lucia di Lammermoor van Gaetano Donizetti. Een spannende opera met één van de beroemdste waanzinscènes die er ooit geschreven zijn. In 1835 beleefde deze opera zijn première in Napels, waar het Napolitaanse operapubliek gewoonlijk nogal lawaaiig was. Tijdens deze première waren ze muisstil: diep onder de indruk van de muziek en het verhaal.

De aan lager wal geraakte heer van Lammermoor, Enrico Asthon, dwingt zijn zuster Lucia te trouwen met een goede partij, Arturo Buklaw. Zij houdt echter van Edgardo di Ravenswood, een vijand van de Asthons. Lucia voelt zich door haar familie zo in het nauw gedreven dat zij haar verstand verliest en de haar opgedrongen bruidegom doodsteekt. Als ze vervolgens sterft, maakt Edgardo een eind aan zijn leven.

Met in de hoofdrol o.a. sopraan Jessica Pratt als Lucia, het Koor van de Nationale Opera en het Nederlands Kamerorkest o.l.v Carlo Rizzi.

Media
Programmaboekje DNO - Gaetano Donizetti - Lucia di Lammermoor
De Nationale Opera: Gaetano Donizetti - Lucia di Lammermoor

Bekijk hier de trailer.

Afbeelding: Portret door Giuseppe Rillosi - http://www.cs.princeton.edu/~san/, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=353785

Donizetti: Lucia di Lammermoor

Concertinformatie

Opnamedatum:
donderdag 27 maart 2014

Componist:
Gaetano Donizetti

Tekstschrijver :
Cammarano

Uitvoerenden :
Alastair Miles (Raimondo Bidebent; bas), Christine Tocci (Alisa; mezzosopraan), Erik Slik (Normanno; tenor), Ismael Jordi (Sir Edgardo di Ravenswood; tenor), Jessica Pratt (Miss Lucia; sopraan), Koor van De Nationale Opera, Marco Caria (Lord Enrico Asthon; bariton), Philippe Talbot (Lord Arturo Buklaw; tenor)

Orkest:
Nederlands Kamerorkest

Dirigent :
Carlo Rizzi

Tijdperk:
Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Muziektheater, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten