Suor Angelica en Stabat Mater

NTR Opera Live, zaterdag 23 januari 2021

Puccini
Il trittico is de titel van drie gecombineerde eenakters van Giacomo Puccini, zijn laatste afgeronde opera’s Il tabarro, Suor Angelica en Gianni Schicchi. Puccini stond er op dat de eenakters gezamenlijk werden uitgevoerd, en was furieus wanneer ze gescheiden werden. Toch is het tegenwoordig niet ongebruikelijk dat er maar een, of soms twee van de drie op het programma staan. Het kan ook gebeuren dat een van de drie gecombineerd wordt met een andere opera, soms zelfs van een andere componist, iets wat Puccini nog vreselijker vond. Als geheel is Il trittico dan ook goed uitgebalanceerd. Suor Angelica, Puccini's persoonlijke favoriet (en vaak juist de eerste die weggelaten wordt als er maar een of twee worden uitgevoerd) is een opbeurende vertelling over religieuze verlossing.

Rossini
Een van de de meest beroemde middeleeuwse gedichten is het Stabat Mater. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht: Stabat mater dolorosa, de moeder stond bedroefd. Het beschrijft het verdriet van Maria om haar gekruisigde zoon. Het Stabat mater van Gioacchino Rossini is zijn eerste belangrijke werk na een zwijgperiode van twaalf jaar. Het is tevens zijn laatste compositie. Gedurende een reis naar Spanje in 1831 krijgt hij van Fernandez Varela de opdracht om het Stabat Mater tekst op muziek te zetten. Rossini voltooit het werk voor de helft en vraagt zijn vriend Giovanni Tadolini om het af te maken.  Zo geschiedde, maar onder druk van zijn Parijse uitgever besluit Rossini tien jaar later toch om het aandeel van Tadolini door eigen muziek te vervangen.  Deze eindversie wordt op 7 januari 1842 met groot succes in Parijs uitgevoerd.

Foto: Eugene Lagunov

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Suor Angelica en Stabat Mater

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 23 maart 1986

Componist:

Uitvoerenden :
Annegeer Stumphius (sopraan), Annett Andriesen (mezzosopraan), Ans van Dam (alt), Bernadette ter Heyne (sopraan), Dino di Domenico (tenor), Elena Vink (sopraan), Groot Omroepkoor, Groot Omroepvrouwenkoor, Rachel Ann Morgan (mezzosopraan), Willard White (bas), Yoko Watanabe (sopraan)

Tijdperk:

Locatie:
Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten