Concert

Mäkelä dirigeert Strauss' Alpensinfonie

foto: Marco Borggreve / Oslo Philharmonic
  1. Concertenchevron right
  2. Mäkelä dirigeert Strauss' Alpensinfonie

Klaus Mäkelä leidt Strauss’ kleurrijke bergbeklimming en een nieuw werk van Jimmy López. Sol Gabetta soleert in Blochs Schelomo.

Sol Gabetta bij het Concertgebouworkest

Opnamedatum

donderdag 12 januari 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Richard Strauss, Ernest Bloch, Jimmy López Bellido

Uitvoerenden

Klaus Mäkelä (Dirigent), Sol Gabetta (cello)

Tijdperken

Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Strauss' Eine Alpensinfonie

‘Nu heb ik pas echt leren orkestreren’, zei Richard Strauss na voltooiing van Eine Alpensinfonie. De componist stond allang bekend om zijn fabelachtige instrumentaties. Maar Strauss pakt hier, zelfs voor zijn doen, inderdaad stevig uit: zijn schildering van een avontuurlijke alpentocht vereist zo’n 125 instrumenten. Met Bernhard Haitink maakte het Concertgebouworkest een nog altijd toonaangevende opname. Maar er gaat niets boven live. Nu is de beurt aan Klaus Mäkelä om het orkest voor te gaan in Strauss’ duizelingwekkende muziekreis.

Sol Gabetta speelt Bloch

Met het orkest staat de Finse maestro, zelf van oorsprong cellist, daarnaast de veelzijdige celliste Sol Gabetta bij in Ernest Blochs ‘Hebreeuwse rapsodie voor cello en orkest’ Schelomo. In deze rijkgeschakeerde meditatie over leven en denken van Salomo maakt Bloch geraffineerd gebruik van oriëntaalse toontinten. De altijd kleurrijk orkestrerende Peruaan Jimmy López completeert het concert met een fonkelnieuw werk, geschreven in opdracht van het orkest

Ster advertentie
Ster advertentie