Speel mee met klassiek: ontdek meer over Summertime

Opera Live 31-12-2016

Speel mee met klassiek
Speel mee met klassiek is een gloednieuw initiatief van NPO Radio 4. Onder begeleiding van professionele musici kun je thuis op je eigen tempo een klassiek stuk instuderen en goed leren spelen. De website van NPO Radio 4 biedt alles om het muziekstuk onder de knie te krijgen en te leren kennen. Zo kun je hieronder meer ontdekken over Summertime, het stuk dat centraal staat bij Speel mee met klassiek.

Summertime uit Porgy and Bess
Summertime is vooral bekend geworden als liedje, gezongen door grootheden zoals Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Maar van oorsprong is Summertime een aria uit de opera Porgy and Bess van George Gershwin (foto). Het wordt daaringezongen als slaapliedje voor een baby. Na de première in 1935 werd Summertime veel sneller een hit dan de opera zelf, maar inmiddels zijn beide geliefd bij een groot en ook jong publiek. In de opera zitten trouwens nog meer aria’s die iedereen kent - mede door de film Porgy & Bess uit 1959: I Got Plenty o’Nuttin, Bess, You Is My Woman Now of It Ain’t Necessarily So. Hieronder kun je de opera beluisteren. Komend seizoen wordt Porgy and Bess uitgevoerd bij de Nationale Opera.

Etnisch en sociaal drama
Porgy and Bess is de poging van Gershwin om zich te profileren als klassieke componist: in de opera combineert hij op unieke wijze de westerse operatraditie met Afro-Amerikaanse en Russisch-Joodse muziek. In feite is de opera, die zich afspeelt onder Afro-Amerikanen, behalve een etnisch drama ook een sociaal drama: hetgaat over een zwarte gemeenschap in Catfish Row die nagenoeg in armoede leeft. Vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rand van de samenleving was Porgy and Bess aanvankelijk controversieel. Ook werden de rollen voor het eerst in de operageschiedenis vertolkt door zwarte acteurs en actrices, een eis van Gershwin.

Grote vrouwenrollen
De centrale figuur is Porgy, een manke bedelaar. Hij leeft alleen, maar neemt Bess onder zijn vleugels, een vrouw die onder een gewelddadige relatie met de mannetjesputter Crown probeert uit te komen. De andere grote vrouwenrollen zijn Serena, de vrome vrouw die vergeefs probeert haar echtgenoot Robbins in het gareel te houden; de jonge moeder Clara, wier man Jake de zee op wil om te vissen terwijl er een storm op komst is en Maria, de ongekroonde leidster van Catfish Row. Door het verhaal heen sluipt als een slang de drugdealer Sportin’ Life, een onaangenaam karakter dat echter je sympathie wint met twee tophits: It Ain’t Necessarily So en There’s a Boat That’s Leaving Soon for New York.

Speel mee met klassiek: ontdek meer over Summertime

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 03 oktober 1987

Componisten:
Gershwin, George

Uitvoerenden:
White, Willard / Robinson, Faye / Smart, Michael / Clarey, Cynthia / Martin, Marvis / Conrad, Barbara / Cook, Terry / Haskin, Howard / Muldrow, Henry / Wilson, Blair / Wallace, Mervin / Kieran, Lynne / Richards, Margaret-Anne / Harman, John / Fess, Ries / Radio Filharmonisch Orkest / Lewis, Henry

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
VARA

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 18 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement