NTR ZaterdagMatinee: Radio Kamer Filharmonie en violiste Janine Jansen o.l.v. Michael Schønwandt

Er zijn van die ontmoetingen die achteraf helemaal kloppen. Zoals die van Robert Schumann en het dramatische gedicht Manfred van Lord Byron, nota bene door Schumanns vader uitgegeven in het Duits. Waarschijnlijk herkende Schumann zich wel in Byrons getormenteerde titelheld, die als een verschoppeling door de onherbergzame Alpen zwierf. Schumanns duistere Ouverturebehoort tot het beste dat hij ooit voor orkest componeerde.

Max Bruch is vooral de componist van hét wereldberoemde Vioolconcert (hoewel hij er eigenlijk drie schreef). Wanneer violisten bij Bruch langskwamen om zijn Eerste vioolconcert voor te spelen, joeg hij ze weg en schreeuwde hij ze na dat hij veel meer had geschreven dan dat éne stuk. Wie het verrukkelijke werk kent of nu, met Janine Jansen, voor het eerst hoort, begrijpt waarom het zo geliefd kon worden. Het begint als een Vorspielvan een romantische opera.

Zeer gelukkig is ook de ontmoeting tussen Richard Strauss en Molière. In 1912 schrijft hij prachtige toneelmuziek bij diens blijspel Bourgeois Gentilhomme - Der Bürger als Edelmann, dus.

Media
Programmaboekje NTR ZaterdagMatinee 15 juni 2013

NTR ZaterdagMatinee: Radio Kamer Filharmonie en violiste Janine Jansen o.l.v. Michael Schønwandt

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 15 juni 2013

Componisten:
Robert Schumann, Max Bruch, Richard Strauss, nvt, Georges Bizet

Uitvoerenden :
Janine Jansen (viool), nvt (piano)

Orkest:
Radio Kamer Filharmonie

Dirigent :
Michael Schønwandt

Tijdperken:
Romantiek, Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten