Concert

Scarlatti’s meest dramatische opera

foto: Julia Lezhneva (c) Emil Matveev
  1. Concertenchevron right
  2. Scarlatti’s meest dramatische opera

Al enkele seizoenen brengt de ZaterdagMatinee werken van de al in zijn tijd onderschatte Alessandro Scarlatti. Maar: Il Mitridate Eupatore - wát een werk!

Scarlatti's meest dramatische opera

Opnamedatum

zaterdag 18 november 2023

Omroep

NTR

Componisten

Alessandro Scarlatti

Uitvoerenden

Paul-Antoine Benos-Djian (Mitridate (Eupatore) - countertenor), Anthea Pichanick (Issicratea (Antigono) - alt), Julia Lezhneva (Laodice - sopraan), Sophie Rennert (Nicomede - mezzosopraan), Victor Sicard (Farnace - bariton), Thibault Noally (Dirigent)

Ensembles

Les Accents

Tijdperken

Vroeg barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Concertgebouw, 18 november 2023

Les Accents

Thibault Noally, dirigent

Mitridate: Paul-Antoine Bénos-Djian, countertenor
Antigono: Anthea Pichanick, alt
Laodice: Julia Lezhneva, sopraan
Stratonica: Vivica Genaux, mezzosopraan
Nicomede: Sophie Rennert, mezzosopraan
Farnace: Victor Sicard, bariton

Scarlatti
- Il Mitridate Eupatore (Nederlandse première)

Grootse cast

Alessandro Scarlatti vormt de belangrijke connectie tussen de zeventiende eeuw van Monteverdi en Cavalli, en de achttiende eeuw van Vivaldi en Händel. Mitridate, een rol geschreven voor een sopraan-castraat, is de rechtmatige erfgenaam van het koninkrijk Pontus aan de Zwarte Zee. Met hulp van zijn zuster Laodice verjaagt hij de usurpator Farnace. De titelrol wordt nu vertolkt door de jonge Franse countertenor Paul-Antoine Bénos-Djian, terwijl goede bekenden zullen terugkeren in Amsterdam: sopraan Julia Lezhneva en mezzosopraan Vivica Genaux.

Scarlatti’s beste werk

Voor het eerst brengt Scarlatti alleen serieuze personages op het toneel – de mix met komische karakters werd als iets uit zeventiende-eeuws Venetië gezien. Ook speelt het machtsspel een grotere rol dan de liefdesintriges. Misschien was deze unieke Mitridate daarom geen succes bij de première in het Venetiaanse Teatro San Giovanni Grisostomo. Kenners beschouwen deze opera desalniettemin als Scarlatti’s beste werk, vol prachtige aria’s en een gebruik van contrapunt dat eigenlijk niet onderdoet voor de beste Bach.

Ster advertentie
Ster advertentie