Omroeparchief: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly

Het is nog altijd hét muziekschandaal van de twintigste eeuw: de wereldpremière van het ballet Le Sacre du Printemps van Igor Stravinski. In 2013 viert de klassieke muziekwereld het eeuwfeest van dit wereldberoemde werk, waarin Stravinski afrekent met de oude norm van pure schoonheid als ideaal.

Nauwelijks is de voorstelling op 29 mei 1913 in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées begonnen, of het publiek begint de zaal af te breken. De gendarmerie moet eraan te pas komen om vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders te stoppen. De dansers - veelal verkleed als boeren - kunnen de muziek nauwelijks nog horen. Het verhaal gaat dat dirigent Pierre Monteux na afloop het gebouw via een wc-raampje moest verlaten om aan de woedende menigte te ontsnappen.

Stravinski's muziek heeft de tand des tijds desondanks doorstaan: nog altijd is de Sacre het sleutelwerk van de twintigste eeuw.

In deze opname van de ZaterdagMatinee uit 1988 dirigeert Riccardo Chailly het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

Omroeparchief: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 05 maart 1988

Componisten:
Stravinski, Igor

Uitvoerenden:
Groot Omroepkoor / Koninklijk Concertgebouworkest / Chailly, Riccardo

Tijdperken:

Omroep:
VARA

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 575 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement