Beethoven's Iconische Vijfde Symfonie

AVROTROS Vrijdagconcert 21 mei 2020

De Engelse violist en dirigent Andrew Manze leidt de Radio Kamer Filharmonie in Zes adagio's van Willem Pijper. Een opvallende titel die Pijper geeft aan zes miniatuurtjes geschreven ter gelegenheid van zijn inwijding in de Vrijmetselarij.

Het tweede werk van dit concertprogramma hebben we te danken aan de Britse componist Donald Tovey. Hij geeft een Klavecimbelconcert van Johann Sebastian Bach een tweede leven als een Concert voor orkest en oboe d'amore. De 'liefdeshobo' wordt in dit concert bespeeld door Stefan Schilli.

Tot slot klinkt de Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Het werk gaat op een wat ongelukkig moment in première. Het wordt ondergesneeuwd door andere composities die ook hun première beleven zoals Beethovens Zesde symfonie, het Vierde pianoconcert, een koorfantasie, fragmenten uit de Mis in C en nog wat losse stukken.
De door Beethoven zelf bedachte bijnaam Noodlotssymfonie is op basis van het beroemde openingsthema terecht, maar daardoor zou je bijna de vele zonnige en lyrische momenten in het werk vergeten, plus het feit dat de stoere finale in de stralende en opgewekte toonsoort C-majeur is gecomponeerd.

Beethovens Iconische Vijfde Symfonie

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 15 februari 2013

Componisten:
Willem Pijper, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven

Uitvoerder:
Stefan Schilli (oboe d'amore)

Orkest:
Radio Kamer Filharmonie

Dirigent:
Andrew Manze

Tijdperken:
Moderne muziek, Barok, Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten