Naar homepage
Evenement

De imaginaire wereldreizen van Rijnvos en Dvořák

foto: https://www.nporadio4.nl/ntrzaterdagmatinee/nieuws/8465-edo-de-waarts-der-ring-des-nibelungen-compleet
  1. Evenementenchevron right
  2. De imaginaire wereldreizen van Rijnvos en Dvořák

Radio Filharmonisch Orkest

Pablo Heras-Casado dirigent

Bertrand Chamayou piano

Rijnvos Amérique du Sud (opdrachtwerk NTR Zaterdag­Matinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Falla Noches en los jardines de España
Dvořák Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld'

De imaginaire wereldreizen van Rijnvos en Dvořák

Het zesde deel van de cyclus Grand Atlas van Richard Rijnvos evoceert, naast de fameuze werken van Falla en Dvořák, een opzwepende imaginaire wereldreis.

Zuid-Amerika in klank gevat

Hoewel coronatijden wereldreizen vrijwel onmogelijk maakten, trekt Richard Rijnvos – in gedachten – al sinds 2011 de wereld rond om alle werelddelen muzikaal in kaart te brengen voor zijn cyclus Grand Atlas. In 2016 dirigeerde Pablo Heras-Casado al het derde deel Asie tijdens de ZaterdagMatinee. Nu keert de Spaanse dirigent terug voor de aanvankelijk voor 2020 geplande première van het zesde deel: Amérique du Sud. Vogels uit Brazilië mengen zich met de muziektradities van de Chiriguanos uit Bolivia en de Mapuche uit Patagonië, en met de Argentijnse tango.

De volksmuziek volgens Falla en Dvořák

Rijnvos laat volksmuziek in zijn werk toe. Veel eerder al was de folklore voor Manuel de Falla en Antonín Dvořák een belangrijke inspiratiebron. In Noches en los jardines de España ving de eerste de Spaanse sfeer die de Latijns-Amerikaanse cultuur mee-bepaalde. En met zijn beroemde Negende symfonie zette Dvořák het Noord-Amerikaanse continent ertoe aan te rade te gaan bij de eigen cultuur, zelfs al verklankte de componist in dit werk eigenlijk vooral zijn heimwee naar zijn oude Tsjechische vaderland.

Datum:

zaterdag 09 april 2022 14:15 - zaterdag 09 april 2022 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie