Concert

NTR ZaterdagMatinee: Otto Kettings laatste symfonie

foto: Otto Ketting Stichting
  1. Concertenchevron right
  2. NTR ZaterdagMatinee: Otto Kettings laatste symfonie

Otto Ketting schrijft zijn Zesde Symfonie in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee. Een riante opdracht: schrijf een orkestwerk van drie kwartier, met een zo grote bezetting als je maar wilt.

“Ik had het heel scheutig kunnen aanpakken met zeven trompetten en twaalf slagwerkers. Maar ik kom op een leeftijd dat het allemaal wat minder mag. Uiteindelijk heb ik niet eens fagotten gebruikt."

- Otto Ketting -

De Matinee heeft van het grote talent van Ketting graag en veel gebruik gemaakt. Ook de Derde symfonie schrijft Ketting voor de (toen) Vara-Matinee. En de Vierde symfonie beleeft in april 2007 de wereldpremière door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

Daarnaast is de Russische pianist Denis Matsuev te gast. In april 2010, speelt hij Rachmaninovs Tweede pianoconcert in de NTR ZaterdagMatinee. Nu bewijst hij zijn kunnen voor de tweede keer in Rachmaninovs hondsmoeilijke Derde pianoconcert. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan begeleidt daarbij. Zo ontstaat een toepasselijke Russisch-Amerikaanse krachtmeting. Immers, Sergej Rachmaninov, componeert zijn Derde pianoconcert in Rusland. Hij oefent de solopartij op een schip naar Amerika en geeft zelf de wereldpremière in 1909 in New York.

Media
Programmaboekje NTR ZaterdagMatinee 4 februari 2012

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 04 februari 2012

Omroep

NTR

Componisten

Otto Ketting, Sergej Rachmaninov, Anatolij Ljadov

Uitvoerenden

Denis Matsuev (piano), James Gaffigan (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie