Concert

Isabelle van Keulen speelt Barbers Vioolconcert

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Isabelle van Keulen speelt Barbers Vioolconcert

Als je de gedrongen en hoekige gestalte van Beethoven ziet op de diverse schilderijen, kun je je nauwelijks voorstellen dat hij iets had met dans. Toch schreef hij talloze menuetten, ländlers en Duitse dansen voor de Weense balzalen. Zelfs een avondvullend ballet vond een plek in zijn oeuvre. En zijn ‘swingende’ Zevende symfonie spreekt voor zich.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 20 mei 2023

Omroep

NTR

Componisten

Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Samuel Barber

Uitvoerenden

Isabelle van Keulen (viool), Alexei Ogrintchouk (Dirigent)

Ensembles

Phion

Tijdperken

Klassiek, Vroeg twintigste eeuw, Hoog barok

Locatie

Musis, Arnhem

Concertviolist Isabelle van Keulen

Bij het grote televisiepubliek is Isabelle van Keulen bekend als jurylid van Maestro, maar in hart en nieren blijft ze een concertviolist met een inmiddels lange en uiterst succesvolle carrière op de nationale en internationale podia. Phion begeleidt haar in het Vioolconcert van de Amerikaanse Samuel Barber dat hij componeerde voor zijn studiegenoot Iso Briselli. Het behoort tot de meest gespeelde vioolconcerten van de twintigste eeuw. De eerste twee delen zijn melodieus en expressief. De finale is echter een virtuoos hoogstandje dat alle technische vaardigheden van de solist eist. Kortom: een werk dat Isabelle van Keulen op het lijf geschreven is.

De geliefde Zevende symfonie

Voor Alexei Ogrintchouk, nieuwe chef-dirigent bij Phion, is Beethovens Zevende symfonie een geliefd werk. Als gerenommeerd hoboïst speelde hij het talloze malen bij diverse orkesten, als dirigent gaf hij er nog niet zo lang geleden een indrukwekkende interpretatie van met Sinfonietta Riga. Bij leven was deze vrolijke symfonie vol dansende melodieën het populairste werk van de componist.

Nog meer dansende Beethoven met zijn ballet Die Geschöpfe de Prometheus. De choreografie en zelfs het verhaal is verloren gegaan, maar Beethovens muziek is gebleven. En mocht de melodie van de finale u bekend in de oren klinken? Hij gebruikte het later als slot van zijn beroemde Eroicasymfonie.

Bron: Phion

Ster advertentie
Ster advertentie