Concert

Noord Nederlands Orkest speelt Strauss’ Don Juan

foto: AVROTROS
  1. Concertenchevron right
  2. Noord Nederlands Orkest speelt Strauss’ Don Juan

Pianist Yoav Levanon werd door Le Monde een meteoor genoemd. Deze virtuoos soleert in Tsjaikovski’s Tweede pianoconcert. Eivind Gullberg Jensen leidt het Noord Nederlands Orkest in Richard StraussDon Juan.

Noord Nederlands Orkest speelt Strauss’ Don Juan, Yoav Levanon in Tsjaikovski

Opnamedatum

zondag 29 januari 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Richard Strauss, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Franz Liszt, Sergej Rachmaninov

Uitvoerenden

Yoav Levanon (piano), Eva Koskinen (viool), Noëlle Weidmann (cello), Eivind Gullberg Jensen (Dirigent)

Ensembles

Noord Nederlands Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Yoav Levanon speelt Tsjaikovski

Pianist Yoav Levanon werd door Le Monde een meteoor genoemd. De jonge Israeliër won al op zijn vijfde een nationaal pianokampioenschap. Op zijn zevende debuteerde hij als solist bij orkesten. Een jaar of tien later werkt hij aan zijn debuutalbum. Bij het Noord Nederlands Orkest soleert hij in Tsjaikovski’s Tweede pianoconcert. "Een componist met wie ik me sterk verbonden voel", zei Levanon tegen een Spaanse interviewer. "Zelfs mensen die denken niets van muziek te weten, kennen zijn melodieën. Hij spreekt heel rechtstreeks tot de luisteraar."

NNO speelt Strauss’ Don Juan

Kersverse chef Eivind Gullberg Jensen leidt het Noord Nederlands Orkest in Richard StraussDon Juan. Een symfonisch gedicht dat het bekende Spaanse verhaal vertelt, maar dan vanuit het standpunt van een Duitse dichter. Strauss liet zich inspireren door Nikolaus Lanau’s visie op de dwangmatige charmeur. Flamboyant en energiek verklankt hij diens leven – maar ook de donkere kant komt aan bod. Immers, Don Juan vindt nooit de liefde die hij zoekt. Zijn hart blijft koud en leeg, totdat het niet meer klopt…

Bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie