Concert

Bruchs Eerste vioolconcert en Schumanns Vierde symfonie

foto: Monika Ritterhaus
  1. Concertenchevron right
  2. Bruchs Eerste vioolconcert en Schumanns Vierde symfonie

Dirigent Fabio Luisi is terug bij het Concertgebouworkest met twee hoogtepunten uit de Romantiek. Bruchs geliefde Eerste vioolconcert met Nikolaj Szeps-Znaider als solist, gevolgd door Schumanns Vierde symfonie.

Schumanns Vierde symfonie
Als een bezetene hamerde haar man dagenlang op de piano akkoorden in d-mineur, schreef Clara Schumann-Wieck in de lente van 1841 in haar dagboek. Dat gehamer vormde de aanloop naar een symfonie in deze toonsoort: Robert Schumanns laatste, een absoluut meesterwerk waarin zich de verschillende kanten tonen van de gespleten figuur die hij was. Met Schumanns Vierde symfonie van Schumann duikt het Concertgebouworkest onder leiding van Fabio Luisi diep in de Romantiek, nadat we ons hebben gelaafd aan de gulle melodieën van Max Bruchs Eerste vioolconcert.

Bruchs Eerste vioolconcert
"Het Eerste vioolconcert van Bruch is een schitterend stuk… Als je me midden in de nacht wakker maakt, speelt ik het waarschijnlijk nog met veel plezier voor je…. Er zijn van die stukken waarvan je weet dat je je hele leven zult dansen met die muziek. Je keert er steeds weer terug, en leert er iedere keer iets nieuws van." Aldus Nikolaj Szeps-Znaider over een van de meest geliefde vioolconcerten aller tijden. Vandaag hoeven we hem er niet voor wakker te maken: de meesterviolist komt speciaal naar Amsterdam om dit melodische wonder voor u te spelen met het Concertgebouworkest onder leiding van Fabio Luisi.

Bron: concertgebouw.nl

Fabio Luisi leidt Schumann, Nikolaj Szeps-Znaider speelt Bruch

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

vrijdag 17 december 2021

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach, Max Bruch, Robert Schumann

Uitvoerenden

Nikolaj Znaider (viool), Fabio Luisi (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantisch, Hoog barok

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie