Concert

Maurits Samehtini: Precisie-tijdsein

foto: Thomas bormans
  1. Concertenchevron right
  2. Maurits Samehtini: Precisie-tijdsein

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw of voor het eerst opgenomen door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #10 : Precisie-tijdsein van Maurits Samehtini.

Maurits Samehtini (1863-1943)
Samethtini was een Joods componist, violist en hoornist. Hij stierf op 79-jarige leeftijd in Kamp Westerbork. Samehtini behoort tot een grote groep van Joodse musici die zowel in de lichte als de klassieke muziek werkt. Zo is hij verbonden aan de Arnhemse Orkestvereniging en het Circusorkest van Carré. In 1913 dirigeert hij première met zijn muziek bij van de Nederlandse stomme film ‘Nederland en Oranje’. Hij leidde talloze orkesten, onder meer het Frascati Orkest en diverse Amsterdamse opera-en operette gezelschappen. Samehtini heeft honderden composities en arrangementen op zijn naam staan, waaronder veel marsen en potpourri's, een Rembrandt-revue uit 1916 en een lied ter gelegenheid van de verloving van Juliana en Bernhard in 1936.

Precisie-tijdsein gevonden in de collectie muziekschatten
Zijn Precisie-tijdsein (1937) is een van zijn laatste composities, een virtuoos variatiewerk voor orkest. Uitgangspunt is een kort ritmisch motief van 6 tonen dat in de beginjaren van de radio werd gebruikt om op het hele uur de radiozenders te synchroniseren (de bekende radiopiepjes). Samehtini gaf het werk een subtitel mee: ‘Humoristisch-Orkeststuk’. Het lijkt soms wel op een muzikale achtbaan, waar het tijdseinmotief voortdurend van kleur verschiet en van tempo wisselt. Daarmee is dit werk een uitdaging voor orkest en dirigent.

Precisie-tijdsein

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

dinsdag 25 mei 2021

Omroep

NTR

Componisten

Maurits Samehtini

Uitvoerenden

Enrico Delamboye (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Podcast
Beluister hieronder de bijbehorende podcast #10 uit de serie Hilversumse Muziekschatten.
Of in je favoriete podcastapp.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie