Evenement

Een barokfeest met Dmitry Sinkovsky

foto: Dmitry Sinkovsky (c) Marco Borggreve
  1. Evenementenchevron right
  2. Een barokfeest met Dmitry Sinkovsky

Al ruim twintig jaar speelt het Helsinki Baroque Orchestra mee aan de top van de Europese barokorkesten. Het komt naar Amsterdam met een laatbarokke extravaganza van drie iconische meesterstukken.

Concertgebouw, 20 januari 2024

Helsinki Baroque Orchestra

Dmitry Sinkovsky, barokviool en leiding

Rebel - Les élémens
Bach
- Vioolconcert in a BWV 1041
Händel
- Water Music (compleet)

Ongekend kleurrijke dansmuziek

De balletmuziek Les élemens, waarin Jean-Féry Rebel de vier elementen beschrijft, is uniek in de muziekgeschiedenis. Bij de weergave van de ‘chaos’ in de eerste maten lijken we eerder in het Parijs van Stravinsky terechtgekomen te zijn dan in dat van Lodewijk XV. Toch is Les élemens ook pure Franse barok: kleurrijk en gracieus.

Händels Water Music

Ook Händels Water Music is een collectie van barokke dansen. Maar in dit geval werd er niet gedanst. De muziek klonk bij een boottocht op de Theems van koning George I en zijn gevolg. Zo’n vijftig musici speelden de muziek vanaf een andere boot. Talrijke toehoorders waren in hun eigen bootjes toegestroomd om deze somptueuze nieuwe stukken te horen, zo vertelt een krantenbericht. Met de flamboyante Dmitry Sinkovsky, die het orkest naar goede barokgewoonte leidt als eerste violist, wordt dit een heus feest. En hij soleert ook nog in een van Bachs heerlijke vioolconcerten!

Datum:

zaterdag 20 januari 2024 14:15 - zaterdag 20 januari 2024 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie