Concert

Hugo Godron: Klassiek met een lichte toets

foto: Silvestri Matteo
  1. Concertenchevron right
  2. Hugo Godron: Klassiek met een lichte toets

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw opgenomen voor de podcast door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #9 : de Microfoon-ouverture van Hugo Godron.

Biografie
Hugo Godron (1900-1971) was violist, componist, docent, muziekregisseur en muziekjournalist. Hij gaat in de leer bij Sem Dresden, die een voorkeur heeft voor de Franse muziekstijl uit de eerste helft van de vorige eeuw. En ook zijn studenten maakte hij ermee vertrouwd, Godron raakt zelfs bevriend met Maurice Ravel en Darius Milhaud. En met die laatste deelt hij de fascinatie voor Braziliaanse muziek, waarvan swingende ritmes doorklinken in deze ouverture. Ook hoor je in de ouverture Amerikaanse invloeden terug zoals van George Gershwin.

Microfoon-ouverture
De merkwaardige titel laat zich goed verklaren. De microfoon was toen verre van uit-ontwikkeld. In het werk moeten de diverse instrumenten goed naar voren komen. Niet alleen de hoge maar juist ook de lagere en dat verklaart meteen de doorzichtige instrumentatie. De Microfoon-ouverture is een opdrachtwerk van de AVRO, die met een serie opdrachten in 1936 de nieuwe studio feestelijk inwijdt.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 15 mei 2021

Omroep

NTR

Componisten

Hugo Godron

Uitvoerenden

Enrico Delamboye (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Podcast
Beluister hieronder de bijbehorende podcast #9 uit de serie Hilversumse Muziekschatten.
Of in je favoriete podcastapp.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie