Concert

Verborgen jeugdwerk van componist Louis Andriessen

foto: ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Verborgen jeugdwerk van componist Louis Andriessen

In de speurtocht naar muzikale parels in het bladmuziekarchief Hilversumse Muziekschatten stuitten de makers van de NPO Radio 4-podcastserie Het Verhaal (NTR) op een verborgen jeugdwerk van componist Louis Andriessen.

Louis Andriessen
Louis Andriessen (1939-2021) overleed afgelopen zomer en was een van Nederlands meest gerenommeerde componisten, wiens muziek vele malen werd bekroond. Nog steeds wordt zijn muziek over de hele wereld uitgevoerd door toonaangevende gezelschappen. En ook als compositiedocent zette hij zijn stempel op de muziek. Zo leidde hij een schare aan bekend geworden componisten op en werd hij -met een combinatie van eigenzinnige minimal music met rockinvloeden- de vader van wat wel de Haagse School wordt genoemd.

Opleiding
Daaraan ging een periode vooraf waarin hij zoekende was naar zijn eigen geluid. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag kreeg hij kortstondig les van Kees van Baren. En daarvoor van zijn vader Hendrik en met name van zijn 14 jaar oude broer Jurriaan. Van 1962 verbleef hij twee jaar in Italië waar hij les nam bij Luciano Berio.

Componeren voor de radio
In Andriessens werkenlijst worden slechts twee werken genoemd die hij componeerde vóór 1958. Uit dat jaar dateren enkele werken die hij voor de omroep schreef. En dat deed hij zoals wel meer componisten onder pseudoniem. Hij noemde zich Elmo Carter. Waarschijnlijk geïnspireerd door zijn broer Jurriaan, die jazzmuziek maakte onder de naam Leslie Cool.

Louis Andriessen schreef de set van 6 korte stukken op verzoek van de destijds bekende pianist Cor de Groot, die eveneens onder pseudoniem een omroepensemble leidde, hij noemde zich Guy Sherwood. Zijn ensemble was een pianosextet, met 5 strijkers en piano.

Autografen in potlood
De met potlood geschreven autografen zijn uit de collectie Muziekschatten opgediept en zijn nooit gepubliceerd, noch bestaat er een opname van. De vondst omvat 5 arrangementen van jazzklassiekers. Het enige originele werk uit de set is ‘Habanera Fantasie’, geschreven in de stijl van die jazzklassiekers. De Habanera is een populaire Spaanse dansvorm met een karakteristiek tangoritme. Maurice Ravel en later ook door de invloedrijke Willem Pijper lieten zich inspireren door de habanera.

Verborgen jeugdwerk van componist Louis Andriessen

Opnamedatum

maandag 12 april 2021

Omroep

NTR

Componisten

Louis Andriessen, Richard Rodgers

Uitvoerenden

Sjeng Schupp (contrabas), Pauline Post (piano), Louis Andriessen (Arrangeur), Lorenz Hart (Tekstschrijver)

Ensembles

Carezza Kwartet

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Beluister de bijbehorende podcast #6 uit de serie Hilversumse Muziekschatten

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie