Concert

Rimski-Korsakovs Sheherazade en Noa Wildschut speelt Bruch

  1. Concertenchevron right
  2. Rimski-Korsakovs Sheherazade en Noa Wildschut speelt Bruch

Stervioliste Noa Wildschut ‘kan de wereld aan’, aldus de Volkskrant. Dat laat ze horen in Bruchs Schotse fantasie. Kazuki Yamada leidt het Radio Filharmonisch Orkest in Rimski-Korsakovs kleurrijke Sheherazade.

Sheherazade
Rimski-Korsakov
schreef zijn Sheherazade niet lang voordat hij een grote stap zette: hij componeerde vooral nog theatermuziek. Maar ook Sheherazade is een bom drama en vertelkracht. In Rimski-Korsakovs eigen woorden: ‘een kaleidoscoop van sprookjesbeelden en visioenen met een oriëntaals karakter’. De symfonische suite, gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest, vertelt het verhaal van Sultan Shariar. Die meent dat alle vrouwen ontrouw zijn, en dus brengt hij ze na de huwelijksnacht om. Tot Sheherazade zijn pad kruist. Maar liefst 1001 nachten lang vertelt ze hem de prachtigste verhalen.

Noa Wildschut in Bruch
Maar eerst voert stervioliste Noa Wildschut je mee naar het ruige Schotland. Een favoriete plek van componist Max Bruch, een echte ‘Schottofiel’. In zijn Schotse fantasie verwerkt hij allerlei lokale volksmuziek en strijdliederen. Wildschut is een van de grootste viooltalenten van dit moment. ‘Met haar waaghalzerij kan ze de wereld aan', aldus de Volkskrant. Dirigent is vandaag Kazuki Yamada.

Bron: concertgebouw.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

dinsdag 23 augustus 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Max Bruch, Nikolaj Rimski-Korsakov

Uitvoerenden

Kazuki Yamada (viool), Noa Wildschut (viool)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Klassiek, Romantisch, Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie