Omroeparchief: Oliver Knussen

Matinee op de vrije zaterdag 20-01-1996

Invloedrijke artiest
Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke componisten van zijn generatie: Oliver Knussen. Deze Britse componist en dirigent overleed op 9 juli 2018.
Met name in het Verenigd Koninkrijk was Knussen een gevierd artiest. Al op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut: hij dirigeerde zijn eigen Eerste symfonie met het Londen Symphony Orchestra. Later werd hij zelf een belangrijke steun voor de nieuwe generatie componisten, waaronder Mark-Anthony Turnage, Julian Anderson en Ryan Wigglesworth.

Brede stijl
Sinds de vroege jaren zeventig liet Knussen zich inspireren door de meest uiteenlopende kunstuitingen: muziek van Stravinski, kerkmuziek, poppentheater, gedichten van Georg Trakl en Rainer Maria Rilke, en zelfs door Winnie de Poeh. In Knussens werken gaan diepgang en een brede oriëntatie altijd hand in hand met speelsheid.

Two organa
Knussens werken zijn veel uitgevoerd, waaronder op dit concert uit 1996 met het Asko|Schönberg Ensemble – waar hij zelf ook een aantal keer als dirigent voor heeft gestaan. Over het tweedelige Two organa (1994) schreef Knussen dat het twee benaderingen van hetzelfde idee bevat. Voor het eerste deel, Notre Dame des Jouets, paste hij een techniek toe van de Notre Dame-school uit het 12e-eeuwse Parijs, het centrum van muziekstudie en compositie in die tijd. Vertegenwoordigers van die school gebruikten een langzame, eenstemmige 'onderlaag' in hun composities als basis voor snelle, extatische, dansachtige motieven – een vorm die organum werd genoemd. Dezelfde compositietechniek neemt in het tweede deel, Organum no.2,een meer weelderige vorm aan. Knussen zei hierover: 'Het stuk verlangt dat je met een half oor luistert naar wat zich op de voorgrond afspeelt, en met de andere helft naar de extreem langzame cantus firmus die de basis vormt en de klank van het werk bepaalt.'

Lees meer in het programmaboekje

Omroeparchief: Oliver Knussen

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 20 januari 1996

Componisten:
Anderson, Julian / Andriessen, Louis / Reich, Steve / Knussen, Oliver / Wagenaar, Diderik

Uitvoerenden:
Asko|Schönberg Ensemble / Leeuw, Reinbert de / Hardy, Rosemary

Tijdperken:

Omroep:
TROS / VARA

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 18 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement