Mahlers machtige Zesde Symfonie - Uit het concertarchief

NTR Avondconcert woensdag 13 mei 2020

In deze archiefopname voert het Concertgebouworkest de machtige Zesde symfonie van Gustav Mahler uit onder leiding van Bernard Haitink. Volgens dirigent Bruno Walter zou Mahler zijn Zesde zelf de ‘Tragische’ hebben genoemd.

Mahlers Zesde symfonie
De Zesde symfonie is Gustav Mahlers meest persoonlijke compositie, volgens zijn vrouw Alma. Over het eerste deel van de Zesde symfonie zou de componist tegen haar hebben gezegd: ‘Ik heb geprobeerd jou in een thema vast te leggen; of het gelukt is weet ik niet, maar je zult het ermee moeten doen.’ En in het slotdeel zou Mahler zijn ondergang, of die van zijn held, hebben beschreven: ‘De held wordt driemaal door het noodlot getroffen. De derde keer wordt hij geveld en valt hij om als een boom.’

Theo Olof en Herman Krebbers
Theo Olof is jarenlang samen met Herman Krebbers concertmeester van het Residentie Orkest onder Willem van Otterloo en bij het Concertgebouworkest onder Bernard Haitink. Zij combineerden hun positie bij deze orkesten met een carrière als solist in binnen- en buitenland. Samen vormen ze zij hèt vioolduo en staan volgens Olof zelf ook wel bekend als de van Gendt en Loos, de Vroom en Dreesman van de viool. Zo spelen ze samen in het Dubbelconcert voor twee violen van Johann Sebastian Bach bijvoorbeeld. Maar ook in het Concert voor twee violen van de Nederlandse componist Henk Badings die zijn dubbelconcert aan hen opdraagt.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Mahlers machtige Zesde Symfonie - Uit het concertarchief

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 08 oktober 1976

Componist:

Uitvoerenden :
Herman Krebbers (viool), Theo Olof (viool)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten