Concert

De vogels van Messiaen

  1. Concertenchevron right
  2. De vogels van Messiaen

NTR ZaterdagMatinee, 24 oktober 2020

Pianist Pierre-Laurent Aimard speelt een aantal delen uit het inmiddels ruim 60 jaar oude pianowerk Catalogue d’Oiseaux (catalogus van vogels) van Olivier Messiaen.

Vogels en de natuur
Voor de gelovige Messiaen was het gezang van vogels in wezen Gods eigen melodie. Op sombere momenten vroeg hij zich weleens af of zijn pogingen hun zang in muziek te vertalen überhaupt wel iets meer dan ijdele experimenten konden zijn. Hij koos de piano vanwege de koele klank van het instrument. Het effect van microtonale intervallen moest hij suggereren - vogels houden zich niet aan witte en zwarte toetsen. Ook moest hij de toonhoogte tot wel vier octaven omlaag transponeren. Maar juist met de 'koele klank’ van het instrument kon hij de klankkleur helemaal naar zijn hand zetten - akkoorden en muzikale modi waren voor hem namelijk daadwerkelijk kleuren.

In alle oorspronkelijk dertien stukken staat telkens één vogel centraal, van de wulp en de bosuil tot de blauwe rotslijster en de Cetti’s zanger. Maar er zijn niet alleen vogels te horen. Ook horen we hun natuurlijke omgeving; de zon, de zee, de rotsen en de begroeiing.

La Bouscarle (Cetti's zanger)
La Chouette Hulotte (De bosuil)
L’alouette Lulu (De boomleeuwerik)
L’Alouette Calandrelle (De kortteenleeuwerik)
Le Traquet Stapazin (De blonde tapuit)
Le Courlis Cendré (De wulp)
Le Merle Bleu (De blauwe rotslijster)

Foto: ANP

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 24 oktober 2020

Omroep

NTR

Componisten

Olivier Messiaen

Uitvoerenden

Pierre-Laurent Aimard (piano)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie