Naar homepage
Concert

La vida breve van Manuel de Falla

  1. Concertenchevron right
  2. La vida breve van Manuel de Falla

NTR Opera Live, 8 mei 2021

Een concert uit de serie Bijzondere Concerten van de KRO en Dick van der Meer, 1991, heruitgezonden in NTR Operalive

La vida breve ; Akte I
We zijn in een zigeunerhuis in Albaicín. De oude grootmoeder verzorgt een ziek vogeltje, dat volgens haar liefdesverdriet heeft, net als haar kleindochter Salud. We horen vrolijk straatgezang. Salud wacht ongeduldig op haar geliefde Paco en stuurt haar grootmoeder naar het terras om naar hem uit te kijken. Salud is somber. “Laat hen die lachen, leven en hen die huilen, sterven,” zingt ze in haar beroemde aria. Grootmoeder kondigt de komst aan van Paco. Paco en Salud zingen hartstochtelijk over hun liefde. Oom Salvador, die net thuiskomt, vertelt de grootmoeder echter dat Paco over enkele dagen zal gaan trouwen met een rijk en mooi meisje van zijn eigen stand. Een Intermezzo schildert Granada bij daglicht.

La vida breve ; Akte II
We zijn bij het huis van Carmela en haar broer Manuel. De bruiloft van Carmela en Paco is in volle gang: we horen een Spaanse zanger en ook Lucero Tena, de vrouwelijke Paganini van de castagnetten zullen we horen spelen én dansen. De wanhopige Salud, dus uiteindelijk toch door Paco genegeerd, kijkt door de ramen naar binnen. Haar grootmoeder en oom Salvador verschijnen in de straat. Terwijl grootmoeder probeert om Salud te troosten vervloekt oom Salvador de losbol Paco. Paco deelt intussen niet in het geluk van Carmela en haar broer Manuel.

Terwijl grootmoeder tot de Heilige Maagd bidt, besluiten oom Salvador en Salud naar binnen te gaan.

Na een intermezzo zijn we dan in het huis van Carmela, waar opnieuw een dans weerklinkt. Paco intussen vreest een schandaal en geeft zichzelf de schuld ervan dat hij dit niet verhinderd heeft. Als de twee zigeuners Salud en Salvador binnen komen, doet Paco aanvankelijk alsof hij Salud niet kent. Carmela heeft hem echter door. Salud wil het liefst sterven en valt tenslotte inderdaad dood neer aan de voeten van Paco. De grootmoeder komt binnen en verwijt Paco dat hij deze dood op zijn geweten heeft.

Ster advertentie
Ster advertentie