Concert

Parallax

foto: Emanuel Maes
  1. Concertenchevron right
  2. Parallax

Nepnieuws, alternatieve feiten – componist Jan-Peter de Graaff is gefascineerd door het spanningsveld tussen waarheid en bedrog. Zijn theatrale liedcyclus Parallax toont hoe een vrouw wordt meegezogen in een complottheorie: om te bewijzen dat de aarde plat is lanceert ze zichzelf met een raket. De spannende vorm houdt het midden tussen een schubertiaanse liedcyclus en het intense monodrama La voix humaine van Poulenc. De uitvoering is in uitstekende handen bij sopraan Katrien Baerts en Het Collectief, die al vaak in het Muziekgebouw te bewonderen waren.

Ook voor de pauze gaat het over fantasiewerelden. Maurico Kagel, de koning van het ontregelende muziektheater, schiep met zijn Phantasiestück een bonte collage van burleske stemmingen voor fluit, piano en klein combo. Kagels Phantasiestück wordt geflankeerd door een klassieker en een Nederlandse première, beide voor hetzelfde onorthodoxe trio klarinet, viool en piano: een suite uit L’histoire du soldat van Igor Stravinsky en Music for 3 instruments van Bram Van Camp – een kennismaking met het betere werk uit België.

4 sterren voor Parallax in Volkskrant
Jenny Camilleri van de Volkskrant bezocht donderdag 28 oktober 'Parallax' door Het Collectief en sopraan Katrien Baerts, een concert in de Donderdagavondserie. "Als een echte stemkunstenaar zingt, spuwt en streelt ze de spitsvondige verzen".

Lees de recensie hier.

Parallax - Het Collectief

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

donderdag 28 oktober 2021

Omroep

NTR

Componisten

Mauricio Kagel, Jan-Peter de Graaff, Igor Stravinsky, Bram Van Camp

Uitvoerenden

Katrien Baerts (sopraan), Yuri Robbers (Tekstschrijver)

Ensembles

Het Collectief

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie