Concert

Mathieu van Bellen speelt Brahms

foto: De Vereniging (Mathieu van Bellen)
  1. Concertenchevron right
  2. Mathieu van Bellen speelt Brahms

Phion opent het seizoen met solerend concertmeester Mathieu van Bellen en gastdirigent Michał Nesterowicz.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 09 september 2022

Omroep

NTR

Componisten

Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Karmit Fadaël

Uitvoerenden

Mathieu van Bellen (viool), Michal Nesterowicz (Dirigent)

Ensembles

Phion

Tijdperken

Romantisch, Hoog barok, Nieuwste muziek

Locatie

Vereeniging, Nijmegen

Wereldpremière Karmit Fadael

Het concert begint met een verrassing in de vorm van een wereldpremière. De jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael schrijft in opdracht van Phion het openingswerk voor dit programma. Zij heeft zich laten inspireren door de miniaturen van Anton Webern. Drieluik voor orkestis een reeks miniaturen waarin zij de grootsheid van een symfonieorkest verkent in een compositie op de vierkante centimeter.

Concertmeester speelt Brahms

Phion opent het nieuwe seizoen met twee klinkende composities gespeeld en gedirigeerd door twee musici die nauw verbonden zijn aan het orkest. Als concertmeester van Phion en fervent kamermusicus is Mathieu van Bellen verzot op de werken van Brahms. Nu soleert hij in zijn vioolconcert. "Eigenlijk is dit vioolconcert een verlengde van zijn symfonieën, met een hoofdrol voor de solo-vioolpartij. Het maakt me zo blij om dit fantastische werk met mijn orkestcollega’s te mogen spelen." aldus van Bellen. Dit vioolconcert, één van de bekendste uit de romantiek, speelt Mathieu van Bellen op zijn minstens even befaamde Guadagnini-viool uit 1783.

Symfonie van tegenstellingen

Met de Vierde symfonie dirigeert Michał Nesterowicz een echte 'evergreen' van Tsjaikovski. Een werk waarin de componist zich emotioneel helemaal blootgeeft als reactie op zijn volledig mislukte huwelijk. Van hoop tot wanhoop, van diepe melancholie tot triomfantelijke opgetogenheid, het komt allemaal voorbij in vier delen symfonische muziek. Het concert begint met een verrassing in de vorm van een wereldpremière. De jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael schreef in opdracht van Phion het openingswerk voor dit programma.

Bron: phion.nl

Ster advertentie
Ster advertentie