Concert

Holland Festival 2022 - Circulus / Coro

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Holland Festival 2022 - Circulus / Coro

Speciaal voor pianist Ralph van Raat schreef Robin de Raaff zijn Concert voor piano en orkest no. 2 'Circulus' . In 2001 bracht Ralph het eerste Piano Concerto van De Raaff in première. Nu volgt de première van het tweede Concerto.

Een pianoconcert als een uurwerk
De ronde vorm van de Gashouder, waar de uitvoering van De Raaffs Concert voor piano en orkest no. 2 plaatsvindt, vormt een belangrijke inspiratiebron. De pianist zit in het midden, het publiek bevindt zich om de solist heen en wordt omsloten door het orkest. De ruimte en de opstelling van het orkest doen denken aan een uurwerk, een krachtige metafoor voor de tijd. Met directe en indirecte verwijzingen naar klokken refereert Circulus naar de vergankelijkheid van het menselijk leven en onze plaats in het universum.

Coro
Naast de nieuwe compositie Circulus wordt het werk Coro van de Italiaanse componist Luciano Berio uitgevoerd. Dit beroemde werk schreef Berio als aanklacht tegen extreemrechtse invloeden in Italië ten tijde van de 'loden jaren'. De componist dirigeerde het zelf in 1977 in het Holland Festival. Het is geschreven voor veertig duo’s, ieder bestaande uit een zanger en een instrumentalist. De uitzonderlijke ruimtelijke opstelling zorgt voor een intense klankbeleving.

Bron: omroepmuziek.nl

Quote

Circulus/Coro’: een zeer geslaagde double bill in het Holland Festival

NRC

Lees de recensie in het NRC

Holland Festival 2022 - Circulus / Coro

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

vrijdag 10 juni 2022

Omroep

NTR

Componisten

Luciano Berio, Robin de Raaff

Uitvoerenden

Matthias Pintscher (Dirigent), Ralph van Raat (piano)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor & Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Westergashouder, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie