Concert

Reich/Richter

foto: Sophie Douala
  1. Concertenchevron right
  2. Reich/Richter

Het Minimal Music Festival (MMF) opent met de hypnotiserende audiovisuele ervaring Reich/Richter. Twee van de grootste levende kunstenaars in hun eigen disciplines bundelen hun krachten: Steve Reich, grondlegger van minimal music en een vaste waarde in het MMF, en Gerhard Richter, die tot de top van de naoorlogse beeldende kunst behoort. De première van het werk in New York in 2019 was een triomf. Scenograaf Theun Mosk, gastcurator van het vorige MMF, ontwerpt voor de eerste Nederlandse uitvoering een uniek decor.

Reich/Richter

Opnamedatum

woensdag 12 april 2023

Omroep

NTR

Componisten

Steve Reich, Bryce Dessner

Uitvoerenden

Colin Currie (marimba), Pauline Post (elektrisch orgel), Saskia Lankhoorn (elektrisch orgel), Tim Sabel (elektrisch orgel), Joey Marijs (maracas)

Ensembles

Asko Schönberg

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekgebouw, Amsterdam

Voor de filmcomponent werkte Richter nauw samen met cineast Corinna Belz, die Richters schilderijen tot leven brengt op bewegend beeld. Je ziet hoe kleurexplosies tot horizontale strepen evolueren en omgekeerd, via een procedé van delen, spiegelen en herhalen. Reich hanteert dezelfde techniek in zijn partituur, die teruggrijpt op zijn systematische succeswerken uit de jaren 70. De muzikale uitvoering is in de best mogelijk handen bij sterpercussionist Colin Currie en ensemble in residence Asko|Schönberg. Het ensemble buigt zich ook over Reichs klassieker Four Organs uit 1970.

Reich/Richter is een samenwerking van Muziekgebouw aan ’t IJ, Asko|Schönberg en UNUSUAL SUSPECTS

Bron: muziekgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie