Concert

Chloe Rooke leidt Mendelssohn en Beethoven 7

foto: Agnete Schlichtkrull
  1. Concertenchevron right
  2. Chloe Rooke leidt Mendelssohn en Beethoven 7

Chloe Rooke dirigeert Beethovens Zevende symfonie. Het Allegretto daaruit draagt de moderne filmklassieker The King's Speech. Maar de hele symfonie horen, daar kan geen film tegenop. Mendelssohns Midzomernachtsdroom neemt de luisteraar mee naar een geheimzinnige droomwereld vol elfachtige speelsheid.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 15 oktober 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy

Uitvoerenden

Chloe Rooke (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Beethovens Symfonie nr.7

Zoals al zijn symfonieën is Beethovens Zevende symfonie een wereld op zichzelf. Het eerste deel is elegant, stralend en opgewekt dansant. Het tweede deel is het totale tegenovergestelde: een intieme treurmars. Het was altijd al het bekendste deel van de symfonie, de film The King's Speech deed daar nog eens een schepje bovenop. Naast Beethovens symfonie staat muziek van Mendelssohn op het programma. Met zijn muziek voor Shakespeares Midzomernachtsdroom creëerde hij een geheimzinnige droomwereld vol elfachtige speelsheid.

Chloe Rooke

De jonge Britse dirigent Chloe Rooke is de eerste die door het Radio Filharmonisch Orkest het Edo de Waart Assistant Conductorship aangeboden kreeg. Dit assistent-dirigentschap werd door het orkest opgedragen aan ere-dirigent Edo de Waart, die bij het Radio Filharmonisch Orkest een traditie startte om jong talent tot volle bloei te laten komen. Rooke gooide hoge ogen op verschillende dirigeerconcoursen en is er als voorloper van de nieuwste generatie dirigenten helemaal klaar voor om de orkestwereld te bestormen.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie